Press konferencija OO SDP BiH Bugojno: Osvrt na 11. sjednicu Općinskog vijeća Bugojno

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/


Kao što je poznato u petak, 4.5.2018. godine održana je jedanaesta redovna sjednica Općinskog vijeća Bugojno, koja je prekinuta prije usvajanja dnevnog reda. Do prekida je došlo zbog prijedloga zaključka o davanju podrške generalu Atifu Dudakoviću, koji je nedavno bio uhapšen, a potom, uz određene mjere zabrane, pušten iz pritvora.

Vijećnici HDZ-a su se usprotivili ovom prijedlogu, nakon čega je načelnik Općine povukao kompletan dnevni red i prekinuo sjednicu.

Iako se očekivalo da će na jučerašnjoj sjednici Kolegija OV doći do dogovora o nastavku prekinute sjednice dogovor, ipak, nije postignut. Jedino je usaglašen stav da se u ponedjeljak, 14. maja, održi sjednica sa samo jednom tačkom dnevnog reda u vezi sa dodjelom priznanja povodom Dana općine Bugojno.

Iz svega ovog vidi se da su načelniku Općine i vladajućim strankama bitniji njihovi stranački interesi od interesa stanovnika našeg grada.

Stiče se dojam da u Bugojnu nema nikakvih problema, koje vladajuća većina želi sakriti pod tepih. Skreće se pažnja na druge stvari koje mogu čekati odluke Općinskog vijeća, dok gorući problemi našeg grada nikako da se nađu na dnevnom redu.

O radu aktuelnog saziva Općinskog vijeća dovoljno govori podatak da je isto u proteklih 18 mjeseci svog mandata održalo svega 10 sjednica na kojima se vladajuća većina SDA, HDZ i Nezavisna lista uglavnom bavila sporednim stvarima i imenovanjima svojih kadrova u javne ustanove i preduzeća Općine Bugojno. Većina tih odluka donesene su u suprotnosti sa pozitivnim zakonskim propisima.

Rezultat toga rada, odnosno nerada, je da je Općina Bugojno jedina općina u SBK koja nema usvojen Prostorni plan te smo svjedoci da se danas u Bugojnu gradi gdje ko šta stigne i kako stigne.

Dok s druge strane imamo formiranu općinsku Agenciju za razvoj u kojoj su svoje radno mjesto našli stranački aktivisti SDA i HDZ (njih 6) koji su svrha sami sebi koji čak i ne znaju šta im je opis poslova.

Od samog početka rada ovog saziva Općinskog vijeća konstantno od načelnika Općine tražimo informaciju o broju stalno i privremeno zaposlenih u općinskoj administraciji. Međutim, do sada još uvijek nismo dobili odgovor na to pitanje. Poznato je da Općina Bugojno ima višak uposlenih, međutim, i pored toga, imamo prijem novih uposlenika.

Tako da se samo u Općini Bugojno može nači da je uposleno 6 vozača na jedno jedino motorno vozilo, a koje opet najviše vozi sam načelnik.

Pored svih uposlenih Općina Bugojno ima 10-ak uposlenika ugovorom o djelu koji redovno primaju platu i topli obrok, a zgradu općine Bugojno vide samo na Informatoru RTV Bugojno.

Također, Općina Bugojno je jedinistvena i po tome da u istoj pripravnički staž rade osobe sa 57 godina života.
O zakonitosti rada općinskog načelnika dovoljno govori činjenica da isti nije Općinskom vijeću prezentovao Izvještaje o izvršenju budžeta Općine Bugojno za 2015., 2016. i 2017. godinu, a što mu je zakonska obaveza.

Niko, izuzev načelnika, nema uvida u prihode i način trošenja budžeta Općine, odnosno novaca građana Bugojna.
Prema nekim informacijama trenutni deficit budžeta Općine iznosi oko 4 miliona KM ili 50 % trenutnog godišnjeg iznosa budžeta. U prilog ovom govori činjenice da Općina Bugojno još uvijek nije isplatila određene grantove iz 2016. godine i 2017. godine kao što su poticaji za poljoprivredu, stipendije, porodiljske naknade, rad volontera itd. Dok s druge strane budžetska sredstva se troše za namjene koje se ne mogu svrstati među prioritetne, odnosno može se vidjeti da načelnik Općine većinu budžeta troši u svrhu promocije sebe i svoje stranke.

Čak i sredstva namijenjena za pomoć socijalno ugroženim građanima uglavnom se dodjeljuju stranačkim aktivistima iako su isti daleko od potrebe za tom pomoći. Tako imamo slučaj da djeca isteknutih članova SDA pored stipenedija redovno dobijaju i pomoć za školovanje.

Od početka rada ovog saziva Općinskog vijeća Klub vijećnika SDP-a također insistira na zakonitosti u radu javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Općina Bugojno. Međutim, i pored toga aktuelna upravljačka struktura istih u svome stalnom radu krši propisane zakonske regulative. Iako je obaveza svih javnih preduzeća i ustanova da Općinskom vijeću podnose godišnje izvještaje o svome radu i poslovanju isti to nisu uradili od 2014. godine kada su prezentovani izvještaji za 2013. godinu. Odnosno aktuelna rukovodstva javnih ustanova i preduzeća koja su početkom 2015. godine imenovana na nezakonit način nisu nikada nikome podnijeli izvještaj o svome radu i stanju u tim preduzećima i ustanovama.

Prema posljednjim podacima Porezne uprave FBiH ukupan dug javnih preduzeća i ustanova Općine Bugojno prema toj instituciji iznosi preko 1,7 miliona KM.

Klub vijećnika SDP-a će i dalje nastaviti da traži da se konačno na narednim sjednicama Općinskog vijeća nađu prioritetne tačke za rješavanje problema građana Općine Bugojno.

Zaista je krajnje vrijeme da se počne raditi za grad Bugojno jer ne zaboravimo da smo izabrani voljom građana Bugojna.

OO SDP BiH BUGOJNO

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o