Zamke pamuk roditeljstva

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Nema ništa ljepše od brižnih roditelja i djetinjstva ušuškanog u spokoj i sigurnost. Međutim, veoma je tanka linija između biti “brižan roditelj” i “umotavati dijete u pamuk”. Pamuk roditeljstvo odnosi se na pretjeranu zaštitu djeteta u nastojanju da se isključi svaki rizik u njegovom odrastanju. U našem narodu se najčešće kaže da takvo dijete živi pod staklenim zvonom.

Svijet je opasno mjesto, zar ne?

Ne treba mnogo razmišljati kako bi se izlistala sva zla modernog svijeta: Agresivan saobraćaj, zlonamjerni stranci, droga, alkohol, ekstremne vremenske prilike, opasni sportovi, virusi, bakterije.
Da, već na početku ovog pasusa uvijerili smo se da je svijet zaista opasno mjesto.
Mediji još dolivaju ulje na vatru skrećući nam pažnju na najgadnije stvari koje se djeci mogu desiti samo li ih pustimo sa oka. Roditelji osjećaju sve veću nelagodu do tačke kada počnu da se osjećaju neodgovorno ukoliko puste dijete da ide samo do škole ili da se igra u parkiću ispred zgrade.
Ušuškate li dijete u pamuk roditeljstvo tj. stavite li ga pod stakleno zvono, sigurno ćete isključiti veliki broj opasnosti koje ga vrebaju. Mada nikada nije moguće isključiti baš svaku.
Pitanje je kolika je cijena koju će dijete platiti za takvu vrstu sigurnosti.

Da li je za dijete dobro pamuk roditeljstvo?

Djetinjstvo je vrijeme, eksperimentisanja i upoznavanja svijeta oko sebe. Ovo je period kada se uči na osnovu pokušaja i pogreški.
U veoma ranom djetinjstvu se postavljaju bazični stavovi koje ličnost vrlo često vode do kraja života.
Prvo dijete, a zatim sasvim mlada osoba, mora polako da zagazi u svijet, uranjajući sve dublje i dublje.
Pamuk roditelji će, u namijeri da isključe svaku vrstu rizika, uskratiti djetetu tu privilegiju da upozna svet, ljude, odnose iz svakog ugla.
Ona druga vrsta roditelja, koja ovim prvim izgleda potpuno neodgovorno, budno će pratiti i usmjeravati svoje dijete ostavljajući mu dovoljno prostora da upozna svijet. Na koncu, ova djeca koja nisu odrasla uz umotavanja u pamuk roditeljske zaštite izrastaju u osobe sposobnije da se uhvate u koštac sa svim izazovima samostalnog života.
Vođenje djeteta kroz život je potpuno drugačiji pristup od izbjegavanja rizika stavljanjem pod stakleno zvono.

Kupanje bebe i pamuk roditelji

Kupanje je za većinu beba najradosniji dio dana. Kao sasvim male, svoje uživanje izražavaju veselim mlataranjem nogama i rukama. Ubrzo počinju prve igre rezervisane za kupanje.
Načini na koje se beba kupa mogu biti prvi pokazatelj kojoj grupi roditelja pripadate, onim pamučnim ili onim drugim.
Pamuk roditelji će još prije rođenja bebe naučiti napamet sva pravila o kupanju beba. Ovo podrazumijeva određeni nagib i položaj bebinog tijela u kadici. Precizni termometar za tačno podešavanje potrebne temperature vode. Kupanje će trajati onoliko koliko je potrebno da se beba opere. Ni trenutka duže. Nakon toga uslijediće topli frotir, brzo ušuškavanje itd.

Ovako okupana beba sigurno će imati manje prilike da se prehladi, njeno kupanje biće prijatan ali ne naročito sadržajan doživljaj.
Beba će propustiti da upozna senzaciju za nijansu hladnije vode, dašak za stepen niže temperature u sobi. Propustiće ugođaj masaže bebe nakon kupanja. Neće osjetiti to zadovoljstvo pljeskanja ručicama po površini vode.
Ovo su samo prve senzacije kojih će pamuk beba biti lišena. Nastavi li se trend, ovo će biti tek početak lišavanja iskustava prezaštićenog djeteta.

Kakvu poruku djeci šalje pamuk roditeljstvo

Način na koji se roditelji odnose prema svom životu i na koji štite potomstvo šalje jasnu poruku o svijetu koji tek treba upoznati.
Djeca najbolje i najtemeljnije uče na primjeru.
Svojim stavom o odgajanju u osnovi roditelji šalju dvije osnovne poruke:
● Pamuk roditelji “Svijet je opasno mjesto. Moram dobro da te čuvam kako ne bi dospio u opasnost.”
● Odgovorni roditelji “Svijet je fenomenalno mjesto za život i jedino koje imaš. Budi hrabar, tu sam za tebe da te učim i usmjerim”

Pamuk roditeljstvo počiva na ideji da se dijete sačuva od bilo kakvog rizika.

Na koji način ovaj stil odgajanja djeteta pomaže ispitivanju i upoznavanju jedinog mjesta na kome jednoga dana mlad čovjek treba živi samostalno, bez roditelja? Da li će uopšte biti sposoban za samostalan život?

Učenje na greškama kao bolji metod odrastanja

Odgovorni roditelji koji kao krajnji cilj svog odgoja vide mladog čovjeka spremnog za samostalan život, naoružanog iskustvima i sposobnostima za preživljavanje uvijek će vam reći da je važno dozvoliti djetetu da pravi greške.
Svaka greška biće novo iskustvo u koferu koji će iz roditeljskog doma ponijeti u svijet.
Iskustvo stečeno u stvarnom životu i među vršnjacima najbolji je način da dijete ovlada motoričkim sposobnostima i izoštri socijalnu inteligenciju.
Izbalansirana briga za dijete koja mu ostavlja prostora za produktivno odrastanje je pozitivan drugačiji stil odgajanja djece.
Kako biste shvatili važnost davanja prostora djetetu za slobodan rast i razvoj, pogledajte u nastavku razloge zbog kojih nije dobro da držite dijete pod staklenim zvonom:

10 Razloga da ne budete pamuk roditelj

1) Učite dijete da samo donosi odluke


Ukoliko nikada ne izložite dijete riziku ono neće naučiti da prepozna opasnosti. Ako dijete dođe u situaciju da se spotakne ili padne preko prepreke, vjerovatno hoće. Ali sljedeći put će u sličnoj situaciji zastati, razmisliti kako da je zaobiđe ili će možda odustati od izazova. Ako dopuštate i ohrabrujete svoje dijete da procijeni koliko je nešto rizično za njega, pomoći ćete mu da nauči da prosuđuje o situacijama u kojima se nađe.

2) Pomažete mu da razvije samopouzdanje

Donošenjem odluka i preuzimanjem odgovornosti za sopstvene postupke kao i suočavanjem sa posljedicama jača samopouzdanje. Zar ne želite samopouzdano dijete?

3) Ohrabrujete mu nezavisnost

Sigurno želite tinejdžera koji je u stanju da pređe ulicu bez da ga vi držite za ruku.
Ukoliko dijete ne pustite da stekne neophodne vještine uz vašu konstruktivnu brigu i podršku, svijet će zaista biti zastrašujuće mjesto za njega, ali i za vas pri pomisli da se vaše dijete ne snalazi u njemu. Naučite ga zato da se prihvati svake aktivnosti koja mu može biti od koristi.
Vama je sigurno prijatnije da njegova koljena budu cijela, ali odrana koljena prilikom pada sa rolera brzo će zarasti, ali će mu donijeti korisno iskustvo.
Na kraju ćete biti sebi zahvalni što ste dali djetetu dovoljno slobode neophodne da postane sposoban mlad čovjek.

4) Dijeci je za rast potreban svjež vazduh i sloboda

Istraživanja pokazuju da savremena djeca izrastaju u generacije koje više vole pogled na monitor od pogleda u nebo.
Da li to zaista želite? Da li je vaše dijete bezbjednije ispred ekrana ili ispod plavog neba na sviježem vazduhu?
Zar ste zaboravili da je u zdravom tijelu zdrav duh? Pustite dijete da se igra na otvorenom sa vršnjacima. Ne brinite, vratiće se kada ogladni.

5) Učite dijecu da prave sopstvene izbore u životu

Zamislite život bez mogućnosti izbora.
Ukoliko ste pamuk roditelj onda vi zanemarujete njihovu snagu i sposobnost pravljenja sopstvenih izbora.
Možete ih držati u njihovim sobama, na sigurnom sve do punoljetstva.
Međutim, onda ćete morati vi umjesto njih riješavati svaki njihov problem. Da li vaša djeca imaju pravo da žive svoj život ili ćete to vi učiniti za njih?
Počnite običnim, malim stvarima tako što ćete dozvoliti trogodišnjaku da izabere odjeću za vrtić. Kako dijete bude starije imaće priliku da pravi sve više izbora. Nekada će biti pogrešni. Dozvolite mu da pogriješi.

6) Pokazujete mu da vjerujete u njega

Ukoliko djeci pokažete da verujete u njih ona će biti sretnija, imaće više samopuzdanja, biće hrabrija pred novim izazovima.
Ukoliko dijete osjeća da ne verujete u njega šaljete mu poruku da nije dovoljno vrijedno i sposobno.

7) Konstruktivna briga o djeci daje i vama i njima više slobode

Sjetite se kako ste se dobro osjećali kada vas roditelji pošalju napolje na igranje sa vršnjacima.
Zar ne mislite da i vaša deca zaslužuju tu radost?
Kupite im smart watch, dajte im telefon i dogovorite vrijeme povratka kući.
Prvi put će biti teško zatim sve lakše i ljepše.

8) Davanje odgovornosti uči djecu odgovornosti

Odgovorna djeca postaju odgovorni odrasli ljudi i odgovorni roditelji.
Način na koji se vi odnosite prema vašoj djeci oblikuje način kako će oni brinutii o svom potomstvu.
Ukoliko od svog djeteta stvorite pamuk djete spremite se da imate i pamuk unučiće. Pa tome nema kraja!

9) Razvija izdržljivost kod djece

Deca nakon pada sa kreveta skaču na noge. Ukoliko se ogrebu ili udare u ivicu stola vrlo brzo zaborave na to.
Ne dramite zbog najsitnijih povreda. Pustite ih da otkriju svoju izdržljivost.

10) Daje djeci prostor za istraživanje, otkrivanje, učenje i rast

Prestanite misliti negativno. Dozvolite im da pomisle da mogu dotaći mjesec štapom.
Gledajte sa strane kuda će ih to odvesti.
Pohvala i podrška i prosječno dijete mogu vinuti do mjeseca i još dalje. Strah je loš prijatelj. Ne dozvolite da iz vaše pamuk filozofije izvuku samo strah od života.
Na kraju život se sastoji od uviđanja i korištenje prilika.

Kao i mnoge druge pogrešne stvari i pamuk roditeljstvo potiče od prevelike brige i ljubavi. Međutim ima i drugu stranu. Negdje duboko, slika je nesigurnosti i straha roditelja koje su ponijeli iz svog djetinjstva. Neka ljubav, a ne strah budu vaša vodilja u odgajanju djece.

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o