Zaključci proširene koordinacije Naroda i Pravde o OHR-u, uklanjanju crkve, ustavnim promjenama i djelovanju u entitetu RS

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Konstituirajuća sjednica Proširene koordinacije Naroda i Pravde, kao privremenog tijela u službi Glavnog odbora do prvog Kongresa političke organizacije Narod i Pravda, održana je u nedjelju 6. juna u Sarajevu. Osim unutarstranačkih pitanja na sjednici su razmatrana aktuelna pitanja u BiH, posebno pitanja u vezi sa predstojećom presudom ratnom zločincu Ratku Mladiću, dolazak novog visokog predstavnika, ali i aktuelni napadi na novinare i medijske slobode u našoj zemlji.

Za predsjednika Proširene koordinacije NiP-a imenovan je Dejan Kovačević iz Breze. Radi se o stručnjaku i inžinjeru sa višedecenijskim iskustvom u privredi i aktuelnom vijećniku u Općinskom vijeću Breza. Proširena koordinacija je tijelo koje će biti zaduženo za raspisivanje unutarstranačkih izbora Naroda i Pravde, a koji su preduslov za održavanje samog Kongresa. Proširenu koordinaciju čini po jedan delegat ispred svakog formiranog općinskog povjereništva u Bosni i Hercegovini, odnosno ukupno 40 delegata ispred 40 povjereništava.

Obraćajući se na sjednici Proširene koordinacije, predsjednik Naroda i Pravde ponovio je izabranim predstavnicima kako im stranka ne smije biti važnija od države.

„Čekao sam dugo ovaj trenutak, da vas nakon teškog perioda koji smo zajedno prošli, možemo vas ovako, u ovako respektabilnom skupu, pokazati javnosti. Vi ste Narod i Pravda. I svakim danom sve nas je više. Nakon izbora u procesu smo otvaranja novih 15-ak povjereništava. Ustrajte na principima Naroda i Pravde, na transparentnosti, na javnom interesu, na antikorupciji“, poručio je Konaković.

Kemal Ademović, politički direktor Naroda i Pravde, kazao je kako se Bosna i Hercegovina nalazi u teškoj situaciji, kako geopolitički tako i ekonomski.
„Paralelno sa tim, već više od tri godine bijemo bitku za politički restart, za smjenu loše vlasti, za uspostavljanje novih vrijednosti. Režim koristi sva sredstva da sačuva status quo. Režim je nas prepoznao kao svoju najveću prijetnju. Godina koja je ispred nas je ključna, ona i izbori 2022. Moramo se pripremiti za preuzimanje odgovornosti upravljanja državom. Postali smo velika organizacija. Normalno je sasvim i nadmetanje, i diskusija, nekada i neslaganje, ali nikada ne smijemo zaboraviti da smo na istom putu. Sve su oči uprte u nas. Neka nas ne vodi stranačje, neka nam država bude vodilja. Postavite hrabre ciljeve, okupite najbolje ljude i odigrajmo ovu utakmicu najbolje sto možemo“, rekao je Ademović.

Proširena koordinacija Naroda i Pravde usvojila je ukupno sedam zaključaka. Izraženo je očekivanje da će i drugostepenom presudom Ratku Mladiću biti potvrđena kazna doživotnog zatvora, ali i da će drugostepena presuda genocid osim u Srebrenici prepoznati i u drugim bosanskohercegovačkim općinama, posebno u Prijedoru.

Pozdravljeno je konačno uklanjanje crkve iz dvorišta nane Fate Orlović koja je postala simbol borbe, ustrajnosti i nepokolebljivosti.

„Izražavamo divljenje i zahvalnost heroini Fati Orlović i svima onima koji su joj bili pri ruci kada je to bilo potrebno. Primjer ishoda njene borbe, kao i adekvatna presuda Ratku Mladiću, potvrđuju izreku „da je pravda spora, ali dostižna“ i da niko ne može biti iznad zakona“, navodi se u zaključcima.

Iz Naroda i Pravde očekuju i da će novi visoki predstavnik biti pravedan i koristiti svoje ovlasti, da će istrajavati na doprinosu jačanju institucija Bosne i Hercegovine i zaštiti njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Osuđen su i pritisci i napadi na novinare, a posebno posljednji primjer beskrupuloznih ataka na gospodina Senada Hadžifejzovića.

U vezi sa aktuelnim dogovorima probosanskih stranaka o političkom djelovanju na području bosanskohercegovačkog entiteta RS, u Narodu i Pravdi izražavaju oprez jer se i ranije dešavalo da se pregovara ali se uoči izbora sve svede na lične interese pojedinaca koji i ne žive na ovom području
„Oprezni smo, nismo nimalo euforični, nismo ni pesimistični, ali smatramo da za uspjeh zajedničkog nastupa probosanskih stranka u RS treba ispuniti puno preduslova. Narod i Pravda će odluke donijeti isključivo u konsultacijama sa našim predstavnicima koji žive i rade u RS-u, oni će reći naš stav“, navodi se u zaključcima.

Evropski i NATO put Bosne i Hercegovine ostaju primarna zadaća svih probosanskih snaga te se na tom polju mora biti ustrajan i bez popuštanja.

Kada je riječ o izmjenama izbornog zakona, u Narodu i Pravdi smatraju da su izmjene Ustava BiH neophodne, ali da se mora krenuti od određenih principa kao što su uklanjanje sistemske diskriminacije prisutne u ustavnom uređenju BiH, potvrđene obavezujućim presudama evropskih sudova; osiguravanje vladavine prava u kontekstu provođenja pravosnažnih sudskih presuda međunarodnih i domaćih sudova i i zakonske uspostave potpune političke neovisnosti pravosudnih institucija BiH; precizno određivanje prava koja se štite institutom vitalnog nacionalnog interesa u zakonodavnim tijelima svih nivoa vlasti; institucionalno onemogućavanje blokade državnih institucija; jačanje građanskog karaktera društva i demokratske države po uzoru na dobre prakse uređenih demokratija; proces ustavnih promjena mora biti institucionalan, u potpuno transparentnom procesu i uz učešće nevladinog sektora, akademske zajednice, medija, struke i zainteresiranih građana.

„U potpunosti odbijamo koncept etničke podjele zemlje na tri entiteta i odbijamo učestvovati u bilo kakvoj vrsti razgovora na tu temu. Apsolutno smo opredijeljeni za institucionalno jačanje izbornog procesa, posebno u kontekstu njegove transparentnosti i sprečavanja izbornih prevara (kroz adekvatan sistem elektronskog glasanja i/ili slične mehanizme), kao i jačanje organa za provođenje izbora“, stoji na kraju zaključaka usvojenih na sjednici Proširene koordinacije Naroda i Pravde.

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o