Za prvih osam mjeseci ove godine, građani FBiH u kladionicama potrošili 951 milion KM!

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Podaci Porezne uprave FBiH kazuju da je za prvih osam mjeseci ove godine uplata za igre na sreću dosegla sumu od 951 milion maraka.  Prema pouzdanim saznanjima Žurnala od te sume je nešto više od 944 miliona uplaćeno u privatnim kladionicama, a oko 7 miliona se odnosi na Lutriju BiH.

Kao i uvijek kada su brojke i statistika u pitanju, analiza ovog podatka može se razvijati u nekoliko pravaca. Ako računamo prema ukupnom broju punoljetnih građana u Federaciji, svaki je prosječno u kladionicama potrošio 470 KM. Ukoliko kao referetnu brojku uzmemo broj zaposlenih, onda je svaki igrač na sreću u ovoj godini potrošio nešto više od 2 hiljade maraka ! Izostavili smo 340 hiljada penzionera i 376 hiljada nezaposlenih stanovnika Federacije, samo pretpostavljajući da ne posjećuju kladionice.

#FadileOprosti

Tih 950 miliona potrošenih u kladionicama može se uporediti, primjera radi, sa sumom potrošenom na lijekove u cijeloj BiH. Prema podacima Agencije za lijekove BiH ukupan promet lijekovima u 2015. bio je 597 miliona KM. Iako ta su suma jeste velika, u poređenju sa 50 posto većom sumom koja se potroši u kladionicama, djeluje kao sasvim logična.

Federalni je premijer Fadil Novalić početkom ove godine izazvao burne reakcije izjavom o standardu stanovnika u ovom entitetu.

“Građani FBiH žive dobro. Šta više, rasipaju se”, saopštio je Novalić.

Zaključak je izveo iz podataka jednog domaćeg prodajnog lanca o prodaji kafe, cigara, piva i vina. Eto prilike da u svoju metodu za izračun dobrog života uvrsti i uplatu u kladionicama. Naravno, Novalić dobro zna koliki je protok novca u ovom segmentu. Zato je i namjerio da pored tek početka kontrole stvarnog prometa u kladionicama, oporezuje i same igrače već prilikom uplate, naravno ne želeći da zbog boljeg punjenja budžeta i smanji njihove posjete kladionicama.

Sve je u kontroli

Znakovito je poređenje podataka u ukupnim uplatama za prvih osam mjeseci ove te 2015 godine. Prema podacima Porezne uprave tokom cijele prošle godine evidentirane uplate u privatnim kladionicama iznosile su oko 503 miliona, a za samo prvih osam mjeseci ove, kako smo već naveli, premašile su 950 miliona maraka.

Ako znamo da je elektronski nadzor uplata klasičnog klađenja u kladionicama počeo u februaru 2015 godine, a za RNG klađenja, u koja spadaju primjera radi elektronske utrke pasa i slično, tek od decembra, jasno je kako je ovo naglo povečanje uplata samo produkt još uvijek nesavšene, ali kakve takve kontrole uplata u kladionicama.  Ima još nejasnoća.

Prema  podacima Žurnala uplata za RNG klađenje dominira u ukupnoj sumi i doseže 800 miliona ! Istovremeno, podaci kazuju da je za ovu vrstu klađenja isplačeno 718 miliona na ime dobitaka, što otvara niz pitanja, a jedno je da li igrači toliko baš dobijaju na ovoj za klađenje neizvjesnoj igri.

No, Žurnal je već ranije pisao o nizu otvorenih pitanja u ovoj oblasti i sigurno je da će se nesuglasice između SDA i HDZ-a BiH oko teksta Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću ponovo razbuktati u narednom periodu.

Za sada je isvjesno samo jedno : ukoliko se nastavi trend uplata evidentiran za prvih osam mjeseci ove godine, građani u Federaciji će tokom 2016. godine za igre na sreću uplatiti više o 1,4 milijarde KM !

(zurnal.info)

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/