Radnicima u FBiH će se smanjiti prihodi za 150 KM mjesečno

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Predsjednik Savjeta za ekonomski razvoj Socijaldemokratske partije (SDP) BiH prof. dr. Anto Domazet smatra da se svaki građanin, radnik i poduzetnik danas osjeća jadno i poniženo u Federaciji BiH sa Vladom koja ne poštuje potpisanu obavezu, laže i obmanjuje svoje glasače, a u međuvremenu je potpisala i kapitulantsko Pismo namjere za prošireni aranžman od 550 miliona eura sa Međunarodnim monetarnim fondom.

“Vlada FBiH je tvrdila da će osigurati smanjenje stopa socijalnih doprinosa, što će imati neutralan efekat na deficit, kako se ne bi ugrozila održivost socijalnih fondova, te da će umanjenje stope biti praćeno proširenjem poreske osnovice poreza na dohodak kroz oporezivanje svih izvora dohotka po osnovu rada, posebno naknada.

Prevedeno, Vlada FBiH se obavezala da će istovremeno uvesti oporezivanje toplog obroka i regresa i smanjenje socijalnih doprinosa (za zdravstvo, penzijski sistem i zapošljavanje), tako da efekt bude neutralan i za poslodavce i za radnike i za vladu, piše “Fena”…

Umjesto toga, Vlada prvo uvodi oporezivanje naknada, a obećava da će nekada smanjiti doprinose. Sraman potez kojim se uvodi gruba povreda odnosa u raspodjeli između rada, kapitala i vlade na teret rada i kapitala. Poslije usvajanja liberalnog Zakona u radu, radnici su ponovo pod grubim naletom vlade – oporezivanje toplih obroka i regresa će im smanjiti prihode barem za 150 KM mjesečno. A poslodavci su ponovno pod udarom zbog grubog pogoršanja ionako lošeg poslovnog okruženja, jer im nametanjem novih poreza vlada obara ionako nisku konkurentnost.

I ponovno su svi u ovoj zemlji suočeni sa vladama bez povjerenja – onima koji donose nepredvidljive odluke i tako dodatno ugrožavaju živote i standard građana, smanjuju šanse za zapošljavanje, iako su ugroženi nemilosrdnom snagom tržišta, koje gasi biznise i radna mjesta u odsustvu smislenih mjera Vlade da aktivnim mjerama razvoja i zapošljavanja učini nešto u njihovu korist.

Ovo nije samo Vlada koja provodi najcrnju neoliberalnu politiku na štetu običnih ljudi, ovo je Vlada koja guli i radnike i poduzetnike da bi skrpila harač za pokrivanje svoje neefikasnosti.

Stoga, SDP BiH traži od vlade da odmah stavi van snage Pravilnik o oporezivanju naknada radnika i pripremi paket zakonskih propisa o smanjenju socijalnih doprinosa, pa tek nakon njegovog usvajanja uvede oporezivanje naknada.

Zatim, tražimo od Vlade da pripremi i javno obznani koje su to reforme koje možemo očekivati, a ne da ih čitamo iz Pisma namjere MMF-a. Tražimo od da u svim reformama osiguraju predvidivost, socijalnu pravdu (snošenje tereta reformi prema ekonomskoj snazi, a koristi prema potrebama pojedinih socijalnih slojeva), transparentnost i socijalni dijalog.

Na kraju, vratite odlučivanje o reformama u Parlament FBiH, a ne da o važnim pitanjima odluke donosi Vlada ili čak, kao u ovom slučaju Ministarstvo finansija FBiH”, navodi profesor Domazet.

haber.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/