ZA PRIMJER: Ovako mladi Donjovakufljani vole svoj grad

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Omladinska fondacija Schüler Helfen Leben (Učenici pomažu život)  usmjerena je na stvaranje uvjeta za uspješnu budućnost mladih u Bosni i Hercegovini, kroz razvijanje kapaciteta mladih kako bi postali društveno angažirani i aktivno uključeni u donošenje odluka u svojim zajednicama.

SHL Fondacija podržala je projekt „Kino od kina“ koji su realizirali učenici Mješovite srednje škole Donji Vakuf, i od tada su mladi uz pomoć ove fondacije, realizirali nekoliko značajnih projekata.

Jedan od takvih je i projekt Vakufskog Street arta – Uljepšajmo našu sredinu čija realizacija počinje od ovog vikenda. Ideju je podržala Fondacija Schuler Helfen Leben u sklopu svog Fonda omladinskog angažmana čiji je program realizacija omladinskih projekata.

Projektna ideja „Uljepšajmo našu sredinu“ nastala je na popodnevnoj kafi. Prvobitna zamisao bila je da organizujemo skromni Street art festival i crtamo grafite po zidovima. Vremenom se projektna ideja razvijala i proširila, da bi konačan cilj projekta bio restauracija Janjevog mosta“, istakla je Almedina Zahirović, koordinator projekta „Uljepšajmo naš grad“.

Street art će trajati dva vikenda, prva šarena realizacija bila je na Janjevom mostu u subotu 09. i nedjelju 10. septembra, a već narednog vikenda planirano je crtanje murala na zidu koji se nalazi na izlazu iz Donjeg Vakufa prema Travniku. Kako je istakla Zahirović, mural će biti većih dimenzija a predstavljat će skyline Vakufskih najznačajnijih znamenitosti kroz historiju do danas.

Cilj projekta je okupljanje mladih ljudi koji kroz druženje mogu uraditi nešto korisno za lokalno zajednicu. U realizaciji učestvuje oko 40 mladih, a pridružili su im se i učenici Treće osnovne škole Oborci, članovi Likovne sekcije te škole.

Pored SHL Fondacije, projekt su podržali:  Općina Donji Vakuf, Sportski Savez općine Donji Vakuf, Udruženje RVI općine Donji Vakuf, Caffe Camel No1, Caffe bar Stratus PAMA, Caffe Monter, Caffe Trend, Motel Otoka, Urban Atelje (Mujo Hodžić), Edin Ćemer i Podrum pića ČETVORKA.

radiodonjivakuf.com.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/