Viktor Dundović: Ponižavajuće je da magistranti i doktoranti kao naučna elita podnose zahtjev za novčanu podršku na jednom ovakvom obrazcu (FOTO)

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Inicijativa bugojanskog vijećnika Viktora Dundovića

Magistranti i doktoranti zahtjev podnose na obrazcu za jednokratnu novčanu pomoć ?!

Dundović, profesor bosanskog jezika. Budžetska sredstva za magistre i doktore u istom košu sa finansiranjem osnovnih i srednjih škola.

Viktor Dundović, profesor bosanskog jezika i vijećnik u Općinskom vijeću Bugojno na posljednjoj sjednici iznio je inicijativu da se ponovo izradi poseban obrazac, putem kojeg se podnosi zahtjev za pružanje novčane podrške magistrantima i doktorantima s područja bugojanske općine. Naime, obrazac, koji popunjavaju budući magistri i doktoranti istovjetan je onom, koji popunjavaju osobe, koje su u statusu socijalne potrebe i traže jednokratnu novčanu pomoć.

– Za mene je bilo ponižavajuće saznanje da magistranti i doktoranti, kao naučna elita podnose zahtjev za novčanu podršku na jednom ovakvom obrazcu (slika na dnu članka). Takođe, založio sam se da u buduće dodatno stimuliramo magistarske i doktorske radove, koji bi bili direktno vezani za problematiku u općini Bugojno, jer to je ono što će ostati nama u amanet od njihovih radova – kaže Dundović.

Nekoliko godina unazad OV je iz općinskog budžeta izdvajalo iznos od 5.000 maraka za podršku izradi magistarskih i doktorskih radova. Međutim, ističe Dundović, u posljednjem periodu taj iznos namijenjen magistrima i doktorima „neko“ je stavio u zajedničku stavku sa osnovnim i srednjim školama. To je po Dundovićevim riječima nedopustivo.

– Prošle godine, taj iznos je nadmašen za 530 %. Bilo je namijenjeno 9.000 maraka, a na kraju 2016. godine iznos je bio 47.000 maraka. Pomislio sam da smo dobili dvadeset ili trideset novih magistara i doktora. Tražio sam pojašnjenje u nadležnim službama i nisam dobio odgovor. Vidim da se taj iznos u budžetu za 2017. godinu vratio u normalu i iznosi 10.000 maraka – pojašnjava Dundović.

Na podnošenje inicijative inicirao ga je problem jednog studenta, koji mu se obratio za podršku. Očekuje da će njegova inicijativa biti podržana, te da će stavka za magistre i doktore biti vraćena kao zasebna stavka, a zalagaće se i da mu kao vijećniku budu dostupne informacije o tome koliko se prijavilo magistara i doktora za ovu vrstu podrške, koliko ih je OV pomoglo i koji su iznosi, koje su dobili magistranti i doktoranti za izradu svoje teme.

Dnevni avaz/Azam Mandžić

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/