BUGOJNO: Promocija knjige „MANGUPLUCI I USPOMENE“ Tonija Skrbinca

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

U srijedu, 08.02. u 19,00 sati u Maloj sali KSC Bugojno održat će se promocija knjige „Mangupluci i uspomene“ Tinija Skrbinca.

“Mangupluci i uspomene” naziv je knjige poznatog novinara i saradnika Oslobođenja Tonija Skrbinca. Priče za poslijepodne koje su objavljivane u Oslobođenju, kao što su “Tučibaša”, “Drinceri”, “Kauboji u gardijskom puku”, “Džeparoši”, “Horovođa Mišo”, „Jablan“… sada su objedinjene i ukoričene u izdanju IK Rabic Sarajevo. Dizajn korica je radio Ismar Mujezinović.

U knjizi, pored mnogih Priča za popodnekoje su vezane za Sarajevo i druge životne prostore kojima je hodio Toni Skrbinac, nalazi se i nekoliko priča koje su vezane za Bugojno. Naime, Toni je, kao dopisnik Oslobođenja, u vrijeme najveće ekspanzije i razvoja Bugojna, od 1980. do 1985. godine živio i radio u Bugojnu.

Neke od tih priča, poput priča „Horovođa Mišo“ i „Jablan“ su, možemo slobodno reći, postale antologijske i čitane širome ex Jugoslavije.

Dio priče „Horovođa Mišo“

„- E, hoćemo li kafe?

– Hoćemo, Mišo, kažem i izlazim do susjedne buregdžinice i slastičarne i naručujem dvije kraće. Za mene i Miloša Mišu Dedića. Nastavnika muzičkog obrazovanja u Osnovnoj školi “Vojin Paleksić”, a puno poznatijeg kao osnivača i dugogodišnjeg horovođu u dječjem zboru “57 dječaka i djevojčica”. To je bio službeni naziv hora, Mišo ga je smislio vodeći se podatkom da je Beethoven živio 57 godina…“

Dio priče „Jablan“

„Desetak godina kasnije mene će život odvesti u Bugojno. Ponudili mi dopisničko mjesto, stan i što je glavno za mene, slobodu kakvu nikada ni u jednoj redakciji nisam imao. Rekli da probam jedno sedam dana, da vidim mogu li i dopada li mi se. Ja ostao pet godina.

Od događaja koji su obilježili Bugojno svakako je mnogima poznat fenomen Titovih posjeta za koje su mu Bugojanci izgradili dvije vile, ne zna se koja je bila ljepša i luksuznija, vila Koprivnica ili vila Gorica. Kada sam ja osamdesete došao, Tita više nije bilo među živima, a u gradu su još intenzivno živjele uspomene na njegove dolaske. Pa sam se naslušao priča ovakvih i onakvih. Uglavnom, Bugojno je prije, tokom, a evo i znatno nakon Titovih posjeta živjelo u znaku radoznalosti i sveopšteg oduševljenja, atmosferi koja vam je zasigurno poznata nakon nedavne posjete pape Franje Sarajevu.

Nije baš primjereno trpati u isti koš Jablana i Tita, ali većina bugojanske gradske raje dočekivala je Jablana kao Tita. Ne u špalirima za dobrodošlicu na ulici, nego ovako. U Čanin kafić došao bi Mladen i odmah rekao glavnu rečenicu. “Došao Jablan, eno ga kod Karadže u kafani”.“

Organizotor promocije je Kulturno sportski centar Bugojno a partner Zavičajni muzej Gimnazije Bugojno.
Promotori će biti Vahid Duraković i Viktor Dundović.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/