UČENICI III-C RAZREDA GIMNAZIJE BUGOJNO, RJEŠAVAJU PROBLEM ”OBRAZOVANJE ZA MIR”

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Učenici III-c Gimnazije Bugojno, i ovaj put su pokazali svoju kreativnost i želju da svojoj školi, ali i lokalnoj zajednici, pomognu svojim radom. Uključili su se u  projekt pod nazivom ” Budi drug, pruži ruku- OBRAZOVANJE ZA  MIR ”. Opšti cilj projekta je da se smanji uticaj i podržavanje postojećih obrazaca konflikta, stvaranje mržnje, sumnje, straha, segregacije, kako na nivou entiteta tako i na državnom i regionalnom nivou. Treba naglasiti da se učenici ovim projektom zalažu da se i u predmet ”Demokratija i ljudska prava” uvede nova oblast pod nazivom ”Obrazovanje za mir” . Pored toga projektom je predviđena izrada edukacijskog modela koji će dugoročno doprinijeti izgradnji mira, tolerancije i međuetničkog razumijevanja u BiH.

Predvođeni su profesorom demokratije, Namirom Haračićem, a vrijednu ekipu čine: Emina Hadžiabdić, Tarik Rustempašić, Amra Huntić, Harun Ajkunić, Amra Alispahić, Bilal Hodžić, Elma Šeremet i Ajdin Beganović. Posebno treba naglasiti veliku podršku i pomoć pedagogice škole, Amne Haljeta koja je i ovaj put pokazala veliku volju i entuzijazam u radu sa gimnazijalcima, a tu je naravno i pomoć direktora škole, Mesuda Šečića, gospođe Emine Hozić kao i školskog bibliotekara Edina Topčića. U okviru ovog projekta koji traje već dva mjeseca učenici su prisustvovali seminaru u Vitezu Obrazovanje za mir” kojeg implementira Helsinški odbor RS u saradnji sa Njemačkom ambasadom u Bosni i Hercegovini na kojem je i potekla inicijativa za ovaj projekat. Također su učenici zajedno sa učenicima Srednje tehničke škole Bugojno posjetili vjerske objekte u okviru radionice koju je  predvodio Kenan Hodžić iz Odbora za međureligijsku saradnju Zenica.  Za učenike i roditelje organizovana je i radionica ” PRO BUDUĆNOSTI” Nansen Dialogue Centre Mostar koju je vodila gospođa Ljuljjeta Goranci. U okviru ovog projekta anketirani su i učenici bugojanskih osnovnih i srednjih škola, veliki broj učenika i građana potpisao je peticiju, a svi oni koji žele podržati ovaj projekat mogu potpisati online peticiju na našoj stranici.  Finalna odbojkaška utakmica učenika Gimnazije koju je organizovao profesor Samir Haljeta bila je posvećena ovom projektu. Umjesto sportskih dresova igrači obje ekipe nosili su majice sa natpisom OBRAZOVANJE ZA MIR.  Također su učenici, dana 17.03.2017. god.,  ugostili  i Amelu Alić iz organizacije EU INFO CENTAR U BIH. Naglašavamo da su mnogi gradovi diljem BiH i šire dali podršku ovom projektu gdje su se srednjoškolci slikali sa natpisom BUDI DRUG, PRUŽI RUKU- OBRAZOVANJE ZA MIR , PODRŠKA BUGOJNU. U kratkom vremenskom periodu dobili su podršku srednjoškolaca iz Doboja, Travnika, Odžaka, Tuzle, Sarajeva, Tešnja, Velike Kladuše, Bileće, Gračanice, Brčkog i još mnogih gradova. Raduje što srednjoškolci nisu bili jedne etničke skupine. Naravno, podrška se dobila i od ASuBiH-a (ASOCIJACIJA SREDNJOŠKOLACA U BOSNI I HERCEGOVINI), te Helsinškog komite za ljudska prava sa sjedištem u RS.

Danas, 21.03.2017.god. u Gimnaziji Bugojno održan je okrugli sto tema je glasila ” Budi drug, pruži ruku”, a moderatori okruglog stola bile su Vildana Žuljko i Jasmina Omerović. Učenici III-c su prisutnima prezentirali svoja dosadašnje aktivnosti na izradi ovog projekta, a premijerno je izveden video spot ” Ujedinjeni u različitosti”. Učešće u diskusiji na okruglom stolu pored učesnika uzeli su i profesori i gosti. Okrugli sto održan je  u saradnji sa Nansen Dialouge Centre Mostar, a koordinator je bibliotekar Edin Topčić koji će zajedno sa učenicima III-c posaditi ” Drvo mira”, a planirano je i održavaje Poetske večeri kao i mnoge druge aktivnosti. Učenici su za ovaj svoj projekat dobili podršku i načelnika općine, Hasana Ajkunića, kojeg su posjetili dana 20.03.2017.god. te su proveli ugodno vrijeme u razgovoru sa načelnikom.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/