SAZNAJEMO: Evo gdje se izvozi bugojanska malina i od čega zavisi cijena otkupa

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Odlučili smo za naše vjerne čitatelje istražiti mnoga pitanja koja muče one koji se bave uzgojem malina. Za portal Bugojno-danas.info govorio je uposlenik, (ime poznato redakciji), jedne od većih otkupljivačkih firmi na području Bugojna.

Šta će biti sa malinama i cijenama ove godine?

  • Što se tiče cijena maline to niko ne zna. To je berzanska roba tako da je cijena varljiva. Očekuje se pad cijena na tržištu, to su neki nagoviještaji, mada ne mora značiti, zavisi od vremenskih uslova da li će biti kasnih mrazeva, kasnog snijega, grada, pa i kišnog perioda u cvjetanju i berbi gdje dolazi do truleži koja je skoro pa nezaustavljiva.

Ko ima najviše uticaja na cijene malina?

  • Tržišnu cijenu će nam diktirati Poljska kao prethodne sezone, najveće trzište je Njemačka, a u Njemačku najveće količine izveze Poljska, kada bude sušna godina to bolje za nas i za naš kvalitet.

Gdje se bugojanska malina najviše izvozi?

  • U Srbiju. Jer su dugo u poslu, imaju dobre kupce i imaju stranih grupacija iz Engleske, Francuske itd. koje imaju hladnjače u Srbiji.

Od čega zavisi uspjeh malina?

  • Ja sam bio sa tim ljudima iz Srbije koji su po 20 godina u poslu, oni kažu da u ovom  poslu nema pravila, nas samo kvalitet Vilameta i Mikera može spasiti, Polka neće biti i ne može biti skuplja od Polke u Poljskoj, a kod njih je jeftinija zbog mašinske berbe.

Kakvo je stanje sa otkupljivačima na području Bugojna, Gornjeg i Donjeg Vakufa?

  • Bos Agro Food i Natural Food se razilaze, dok je Klas odustao od otkupa malina u Gornjem Vakufu.
http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/