U nedjelju će padati i snijeg!?

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Nakon što je početak oktobra u svojoj prvoj sedmici donio obilnu kišu Jadranu i zapadnim krajevima unutrašnjosti Hrvatske te Sloveniji i Crnoj Gori, ciklonalna će se aktivnost nastaviti i tokom idućih sedam dana. Prva ciklona će se iz sjeverozapadne Afrike prebaciti u Sredozemlje i tamo ojačati tokom subote, da bi u noći na nedjelju svojim središtem došla nad, najvjerojatnije, srednji Jadran. Ciklona će sa sobom donijeti veliku količinu vlažnog zraka sa Sredozemlja, te se očekuje novi val izraženih oborina, objavljeno je na Facebook stranici MeteoAdriatic vremenska prognoza.

– Posebno mnogo kiše očekujemo desno od putanje središta ciklone (na slici označeno crnom strelicom, područje BiH).Pojedini modeli prognoziraju oko 100 litara kiše po kvadratnom metru u gotovo cijeloj regiji od Splita do juga Crne Gore tokom manje od 24 sata; između subote u podne i nedjelje u podne – navedeno je.

Kako se dalje prognozira, u nedjelju navečer određena količina vlažnog zraka ostat će nad kopnenim dijelom Hrvatske i BIH, a uslijed pritjecanja hladnijeg zraka sa sjeveroistoka doći će do pada temperature, pa je prvi snježni pokrivač ove jeseni moguć na najvišim planinskim vrhovima.

– Nakon predaha u ponedjeljak i u prvom dijelu utorka, na novu ciklonu možemo računati sredinom tjedna, a pritom je moguće ponavljanje ekstremnih količina kiše – navode na MeteoAdriatic vremenska prognoza.

avaz.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/