U Kulturnom centru princeze Dževhere održan seminar “Analiza ideologije tekfira i nasilnog ekstremizma”

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

U ponedjeljak, 9.4.2018., u amfiteatru Kulturnog centra princeze Dževhere koji radi pod upravom Regionalnog ureda Lige muslimanskog svijeta u BiH je upriličen seminar Analiza ideologije tekfira i nasilnog ekstremizma i to u saradnji s Muftijstvom travničkim. Seminaru su prisustvovali uvaženi generalni direktor Regionalnog ureda Lige muslimanskog svijeta i nadzornik Kulturnog centra princeze Dževhere u Bugojnu, dipl.ing. Abdullah Qari, cijenjeni travnički muftija dr. Ahmed Adilović, dr. Ahmet Alibašić, prof. na FIN u Sarajevu, mr. Ahmet ef. Purdić, sekretar Vijeća muftija, glavni imami, imami i mualimi s područja travničkog muftijstva.

U uvodnom obraćanju direktor Ureda Rabite i Centra princeze Dževhere, dipl.ing. Abdullah Qari je izrazio dobrodošlicu uvaženom travničkom muftiji dr. Ahmedu-ef. Adilovići i delegaciji s njim. Dobrodošlicu je iskazao i svim ostalim cijenjenim gostima, a prenio je i pozdrave i selame od Nj.E. generalnog sekretara Lige muslimanskog svijeta prof. dr. Muhammeda b. Abdulkerima Al-Isaa. U svom govoru je ukazao na zalaganje vlasti KSA na čelu s kraljem Selmanom b. Abdul-Azizom, Alu-Saudom, i njegovim prijestolonasljednikom, princom Muhammedom b. Selmanom, neka ih Bog čuva i štiti. Oni na raznim poljima ulažu velike napore diljem svijeta s ciljem suzbijanja pojave „tekfira“ (proglašavanje ljudi bezbožnicima) i nasilnog ekstremizma koristeći sva dozvoljena raspoloživa sredstva kako bi se našlo rješenje i stalo ukraj ovoj pojavi. Te napore jasno vidimo kroz brojne međunarodne konferencije pod pokroviteljstvom Kraljevine Saudijske Arabije, a s ciljem da se ukaže na opasnost spomenute pojave i da se ista iskorijeni.

S druge strane, travnički muftija se u svome obračanju dotakao zajedničkih aktivnosti koje su veoma produktivne, a koje se organizuju u saradnji između Regionalnog ureda Lige muslimanskog svijeta, Kulturnog centra princeze Dževhere i Muftijstva travničkog. Sve se realizuje kroz zajedničku saradnju koja je utemeljena na zajedničkim principima u korist islama i muslimana ovih područja.

Ovaj današnji seminar je jasan dokaz tih napora u suzbijanju ideologije „tekfira“ i nasilnog ekstremizma. Ovakvi seminari imaju jak odjek i veoma su korisni.

Uvaženi muftija se zahvalio vladi KSA i Ligi muslimanskog svijeta na njihovim aktivnostima koje se inplementiraju na temeljima plemenitosti i produktivne bratske saradnje.

Poslije njegovog obraćanja upriličena su predavanja i radionice da bi se došlo do jednog zajedničkog naučnog pogleda na ovu pojavu.

Na kraju seminara Centar je u saradnji s Muftijstvom travničkim upriličio svečani ručak u čast prisutnih gostiju.

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://aspremium.olx.ba/