Liga muslimanskog svijeta: „Hemijski napad na grad Dumu je ratni zločin koji zahtijeva međunarodnu intervenciju“

Foto: Reuters/PIXSELL
https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.facebook.com/kovacusakafa/ https://www.facebook.com/livnobus/

Liga muslimanskog svijeta, Rabita, je žestoko osudila stravični hemijski napad izvršen na grad Dumu, Istočna Guta u Siriji, gdje je ubijeno na desetine civila, uključujući žene i djecu.

Rabita u svome, danas objavljenom proglasu, navodi da ovaj zvjerski postupak spada u ratne zločine i zločine protiv čovječnosti te da je u suprotnosti sa osnovnim principima humanosti i pravilima međunarodnog prava.

Liga muslimanskog svijeta je pozvala međunarodnu zajednicu da hitno preuzme svoju odgovornost prema ratnom genocidu koji se dešava na sirijskom tlu, da zaštiti civile i da izvrši pritisak radi iznalaženja rješenja shodno principima Ženevske konvencije 1 i Rezolucije 2254 Savjeta bezbjednosti.

Proglas Rabite je zaključen uvjerenjem da je neophodno uložiti mnogo više napora i podržati iznalaženje političkog rješenja, moleći Svemogućeg Boga da se smiluje poginulima, da olakša povrijeđenima i da što prije podari izlaz plemenitom sirijskom narodu iz ove nedaće.

https://www.bugojno-danas.info/mlinpek-pekara-u-centru-bugojna-u-kratkom-periodu-postala-omiljeno-mjesto-bugojanaca/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/