U Bugojnu i okolini novi slučajevi Korone

Vezano za porast novozareženim koronom u BiH, u posljednjih 24 sata novih slučajeva zaraze koronom je 136 u FBiH, odlučili smo polikliniki Eurofarm u Bugojnu uputiti upit o stanju u Bugojnu i okolini. Odgovor prenosimo u cijelosti:

Uvaženi, nakon vašeg upita vezano za trenutnu epidemiološku situaciju te izvještaja našeg laboratorija o broju zaraženih u posljednjih 48 sati, šaljemo vam sljedeće podatke:


– ukupan broj pozitivnih – 10-

Bugojno – 2-

Gornji Vakuf – Uskoplje – 6-

Jajce -2


Inteteresanno je napomenuti da smo imali i pacijenticu koja je bila cijepljena sa obje doze vakcine – sa pozitivnim PCR testom. No na svu sreću zahvaljujući cijepljenju imala je blagu kliničku sliku. Inače to nije ništa neuobičajeno i još jedan razlog i potvrda učinkovitosti i potrebe za vakcinacijom – cijepljenjem građanstva, te efikasnosti istog.


Napominjemo da je naš Laboratorij akreditiran od strane Federalnog Zavod ministarstva zdravstva. Nakon što saopćimo infrmaciju pacijentu, te damo kratke upute, obavjestimo uredno i općinski HES odjel o pozitivnim pacijentima koji su radili kod nas PCR test.


Napmenut ćemo i to da smo u suradnji sa Veterinarskim fakultetotom u Sarajevu izvršili i sekvencioniranja jedanog broja naših pozitivnih nalaza u Sarajevu i utvrdili da su 40 % iz  Delta soja, ostali su Alfa i Gama. Uzorke iz Bugojna smo poslali na sekvencioniranje te očekujemo ubrzo nalaze. Svi naši nalazi posjeduju sada obavezni  QR kod i međunarodno su priznati. Posljednjih dana nam se javlja sve više pacijenata koji ne misle nigdje putovati već preventivno ili sa sumnjom na Kovid.


Inače naš laboratorij radi svakim radnim danom od 08-16 h, subotom do 14 h te nedjeljom do 12h.