U BiH velika sniženja prevara, trgovci varaju pri formiranju nižih cijena: Ko želi prava blagdanska sniženja, u šoping ide u Austriju ili Njemačku

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Pred nama su blagdani, a samim time niže cijene odjeće, obuće, namještaja… Zato u mjesecu kada će sve trgovine biti oblijepljene plakatima koji oglašavaju sniženja, ne škodi upozoriti na trgovačke prevare.

Osjećaj prevare

Jer, primjerice, Amela Hodžić čekala je sniženje kaputa, ali je na dan rasprodaje otkrila da je trgovac u posljednji trenutak povisio cijenu kako bi je „snizio“ tu noć na rasprodaji.

No, ovo nije prva prevara koji su primijetili građani u trgovačkim centrima, posebno onim velikim. Jedan od naših sagovornika kazao je da je tokom kupovine doživio da je cijena robe, iako je sniženje na sve, ista na 90 posto artikala kao i prije navodnog sniženja. Kaže i da se uvjerio da je “snižena” cijena viša od redovne.

– Nedavno me u jednoj sportskoj radnji privuklo sniženje na obuću od 70 posto. Našla sam patike koje su koštale 200 KM, a na sniženju im je cijena bila 60 maraka. Kada sam došla kući, vidjela sam da ispod crvene etikete sa sniženom cijenom ima druga na kojoj je pisalo 79 KM. Shvatila sam da je to stvarna cijena patika i jako sam se razočarala, nisam uopšte ništa uštedjela. Osjećala sam se prevarenom i u tu radnju sigurno neću više ući – kazala nam je Bišćanka Senka Mešić.

S druge strane, bh. šopingholičari kažu da im se više isplati kupiti autobusku kartu i otići u Austriju ili Njemačku, gdje su ovih dana već počela velika sniženja. Tako na ponudi ima patika koje su koštale 200 eura, a sada se mogu kupiti za 50 eura, ili pantalona, džempera, košulja za deset eura, a negdje i po euro ili dva!

No, još će povoljnije cijene biti u januaru.

– Redovno prije Nove godine odlazim u šoping u Grac. Tamo u „Primarku“ te radnjama H&M i C&A nađem kvalitetnu odjeću i obuću sniženu za 50 do 70 posto. Ne idem naslijepo, već pratim online stranice ovih radnja i znam šta je sniženo i šta mi treba. Naravno, situacija u radnji može biti i drugačija, ali uvijek dobro prođem pa obučem cijelu porodicu i nakupujem poklone za 200-300 KM – kazala nam je jedna Kladušanka.

Mali brojevi

Hajra B., studentica iz Sarajeva, ispričala nam je svoje iskustvo.

– Prošle godine u vrijeme sniženja otišla sam u trgovinu. Tamo su mi rekli da reklamiranog proizvoda koji su imali na akciji više nema. Kazali su mi i da su sniženi bili samo „mali“ brojevi koji su im ostali – kazala nam je ona.

Kupci s kojima smo razgovarali kažu da trgovcima na Zapadu ne bi palo na pamet da se tako ponašaju.

– Nekoliko godina živio sam u Švicarskoj. Štaviše, ovdje zakonski to pitanje nije uređeno, slobodno je formiranje cijena, niko ih ne kontroliše, nema dovoljno inspektora, tako da mogu zavlačiti ruke u naše džepove kako i kad požele – kazao nam je Haris Velija.

Ne moraju istaći staru cijenu

Iz Udruženja potrošača FBiH kažu da opravdanja za obmane nema. Ističu da kod nas, nažalost, zakon pogoduje trgovcima, a ne potrošačima. Navode da je problem što trgovci mogu oglašavati akcije bez toga da istaknu staru cijenu proizvoda, pa potrošač ne zna kolika je uopće akcija i dobiva li šta njome. Za razliku od stranih, kod naših trgovaca ne može se ni vratiti ili zamijeniti roba kupljena na rasprodajama.

avaz.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/