Treći dan XII. Bugojanskog lutkarskog bijenala

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

U srijedu, 13.09.2023., godine, održan je treći dan XII. Bugojanskog lutkarskog bijenala. Iako je Lutkopolis tužnim vijestima započeo treći dan Bijenala, najmlađi lutkari iz Dječijeg pozorišta „Eko-Art“ Bugojno su se pobrinuli da na daske koje život znače građanima Lutkarske republike donesu osmijehe i zadovoljstvo odgledane predstave.

DP „Eko-Art“ Bugojno, u pratećem programu Bijenala, u 16 časova, odigralo je predstavu za djecu „Patuljak tajnog imena“. Najmlađi članovi pozorišta, pričom inspirisanom bajkama braće Grimm, publiku je odvelo u začarani svijet bajki, prijateljstva i odgovornost, te je propitivalo šta nam to sve može natovariti nevolje na vrat, i šta to zapravo znači obećanje. Tekst i režiju, te izradnju lutaka potpisuje kolektiv DP „Eko-Art“ Bugojno, a u predstavi igraju: Jasmina Velagić, Iva Lučić, Zara Duvnjak, Hanah Hozić, Selina Hrvat, Adna Hamzić, Arijana Ždralović, Nejla Mujić, Asja Jahja i njihovi stariji pomoćnici Asmir Manjgafić, Adem Ugarak, Ines Fuka, Ela Jusufbašić, Ajna Krvavac, i Muris Bušatlić. Sa dvadesetogodišnjom tradicijom rada sa djecom i mladima, „Eko-Art“ Bugojno i ovo Bijenale na daske koje život znače staje sa svojim najmlađim lutkarima, a publika je zasigurno uživala u priči koju nm je ispričao „Eko-Art“.


Treći dan Bijenala završio je u 18 časova, a lutke su odmah vrijedno počele pripremati Lutkopolis za četvrti dan Bijenala, gdje će publika imati priliku gledati predstavu „Biti Don Kihot“ Teatra Mattita iz Slovenije, a pored toga, imat će priliku prisustvovati i scenskom čitanju teksta „Tri groša“ autora Aleksandra Vasiljevića sa Akademije scenskih umjetnosti Banja Luka – smjer dramaturgija, ali i predstavljanju „Bread and Puppet Theater“ autora Benjamina Konjicije. Predstava „Ronja – razbojnikova kći“ Pozorišta lutaka Pinokio (Srbija) koja se trebala održati u 11 časova je otkazana iz tehničkih razloga.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/