Registracija vozila u Federaciji Bosne i Hercegovine će poskupjeti od subote

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Registracija vozila u Federaciji Bosne i Hercegovine će poskupjeti od subote, potvrđeno je za Hayat.ba iz Agencije za nadzor osiguranja Federacije BiH.

Pojašnjavaju da će osnovna premija osiguranja autoodgovornosti, kao dio ukupnog troška registracije vozila u Federaciji BiH, biti skuplja za 6,2 posto.

Kako su nam kazali, stručni savjet Agencije na sjednici držanoj 30. avgusta ove godine donio je Odluku o izmjenama Odluke o načinu utvrđivanja tarife premije i cjenovnika za osiguranje vlasnika vozila od odgovornosti za štetu prouzrokovanu trećim licima.

  • Odluka je objavljena 8. septembra u „Službenim novinama Fderacije BiH” broj 69/23, te stupa na snagu osmoga dana od objave. Društva za osiguranje u Federaciji Bosne i Hercegovine su u obavezi od subote 16. avgusta police autoodgovornosti izdaju u skladu sa ovim izmjenama. U ovom slučaju izmjene se odnose na promjenu visine osnovne premije, a koja je temelj za izračun visine premije autoodgovornosti po premijskim grupama (tipovima vozila), a koja se nije mijenjala više od 25 godina – kazali su nam.

Među građanima su se pojavile informacije da će poskupljenje registracije vozila biti 18 posto, ali to u Agenciji demantiraju.

  • Nije tačno da će to biti iznos od 18 posto povećanja. Osnovna premija će biti veća za 6,2 posto, te se sa sadašnjih 396,00 KM povećava na 420,55 KM. Ovime se ona usklađuje sa onom u entitetu Republika Srpska, a gdje su odluke o povećanju osnovne premije donesene u martu 2023. godine – kazali su nam.

Dodaju da je ova odluka donesena kao odgovor na inflatorna kretanja u skladu sa inicijativom tržišta osiguranja, a i u cilju harmonizacije propisa sa onima u entitetu RS.

Hayat

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/