Travnik: Kako poboljšati poljoprivredu?

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Stanje sektora agrara u općini Travnik, kao i u većini područja u zemlji, s aspekta gubitka seoskog stanovništva, obnove sektora u tehničko-tehnološkom smislu nema povoljno društveno i poslovno okruženje…

U petak, 21. kolovoza, najavljen je Okrugli stol na kojemu će se prezentirati Nacrt strategije razvoja poljoprivrednike za općinu Travnik.

Okrugli stol pod nazivom „Mogućnosti ruralnog razvoja općine Travnik“ organiziraju ZZ „Kraljica“, NVO “Ruralni razvoj SBK“ Travnik i Općina Travnik, a održati će se u Dvorani Sveučilišta Vitez u Travniku, Ul. Školska 23., u 10 sati.

Proizvodnja hrane je gospodarska djelatnost za koju vrijede ekonomski principi, kao i za druge gospodarske grane. Koncept održive poljoprivrede nadopunjuje ekonomsku funkciju. Poljoprivreda je temelj za prehrambeno-prerađivačku industriju, ona stimulira razvoj i drugih sektora (oprema, strojarstvo, ambalaža, transport, usluge, servise i dr.).

Gledano sa socijalnog aspekta, poljoprivreda zapošljava veliki broj stanovnika, čime se djelomično ublažava pritisak na radna mjesta u drugim oblastima. Mogućnosti vlastite proizvodnje hrane na gospodarstvima smanjuju socijalne tenzije, ujedno doprinose borbi protiv siromaštva na seoskim područjima.

*
Općina Travnik smještena je u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine i prostire se na površini od 563 km2. Smještena je na nadmorskoj visini od 517 m, u uskoj kotlini rijeke Lašve, koju okružuju visoka planina Vlašić sa sjevera i ogranci niže Vilenice s južne strane. Uska kotlina proteže se od Turbeta do Doca na Lašvi gdje se počinje širiti u Travničko polje u kojemu u Lašvu utječu Grlovnica i Bila.

Lašvanska dolina je prirodna veza između područja rijeke Vrbasa sa zapada i rijeke Bosne sa istoka, pa zbog toga ima veliko prometno i strateško značenje. Tako Travnik, najveće gradsko naselje u toj dolini, leži na važnoj cestovnoj prometnici koja preko doline Lašve povezuje srednju Bosnu sa sjeverozapadnim regijama, kao i s Primorjem. Cestovni promet, iako danas uglavnom tranzitni, ima veliku važnost za razvoj općine Travnik. Od regionalnih centara Sarajevo, Mostar, Banja Luka i Tuzla općinu Travnik dijeli prosječna cestovna udaljenost od oko 170 km.

drukciji.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/