Top tema: Kružojno ili modernizacija grada?

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

Izgradnja četiri kružna toka u našem gradu već duže vrijeme je top tema među svim građanima. Društvene mreže ali i portali preplavljeni su komentarima o tome koliko su kružni tokovi potrebni u gradu. Mišljenja građana su podijeljenja. Jedni ističu da grad čak treba promijeniti ime u „Kružojno“ , te da će postavljanje istih donijeti velike probleme u saobraćaju, dok drugi kažu da su kružni tokovi postali sasvim normalna stvar za modernizaciju gradova pa tako i Bugojna. Nije poznato kako je došlo do ideje o izgradnji kružnih tokova u našem gradu, ali treba istaći i da je nedaleko od našeg grada, tačnije gradu Zenici, prije tačno tri mjeseca izgrađeno 14 kružnih tokova, čime su iz upotrebe izbačeni semafori što će se desiti i u našem gradu.

Iako kružni tokovi imaju više konfliktnih tačaka, praksa je do sada pokazala da imamo manji broj saobraćajnih nezgoda, a i ako se dogode, posljedica je uglavnom manja materijalna šteta. Kružni tokovi su sigurniji i za pješake jer je brzina ulaska u kružni tok ograničena na 30 kilometara na sat, kazao je nakon radova u Zenici, direktor Izvršne agencije za izgradnju GGM-a Mirsad Heleg.

Semafori su na neki način usporavali prohodnost vozila i došli smo na ideju da pratimo trend u svijetu. Evropski trend je da gdje god dođe do zagušenja prave se kružni tokovi. Mislim da Bugojno na ova četiri, odnosno pet mjesta, ima mogućnost da to ima i pokazalo se na ovom prvom da je ispravno i mi idemo dalje. Nakon ovoga ćemo do škola postaviti postojeće semafore da škole i djeca maju sigurnost. Pored toga radimo projekat postavljanje radara i videonadzora samog centra grada i prigradskog dijela. Radovi sa kružnim tokovima trebali bi biti gotovi do 15.09. kazao je načelnik Ajkunić za Bugojno-danas.info. S obzirom da je u u ovom razgovoru načelnik spomenuo i peti kružni tok, zanimalo nas gdje će se nalaziti isti.

Peti je već postavljen pored Općine, ali njega moramo preurediti jer je velik. Trebamo napraviti dvije trake da budu u tom kružnom toku zbog toga što iz četiri trake ulazimo u jednu traku. Razgovarali smo sa Federalnom direkcijom i napravit će se dvije trake pa će saobraćaj biti brži i življi, dodao je Ajkunić.

1 2 3

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/