Cijene nafte u BiH sljedećih dana ponovno padaju

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Nakon pojeftinjenja nafte u svijetu, cijene ovog energenta narednih dana će biti snižene i na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine, potvrdila je u petak Vahida Crnalić iz Ministarstva trgovine FBiH…

Prethodnih nekoliko tjedana imali smo uzastopna sniženja cijena nafte na svjetskom tržištu i zato smo očekivali i novo sniženje i kod nas u BiH. Danas smo od distributera primili 50-tak zahtjeva za sniženjem cijena nafte. I prije toga smo imali zahtjeve za sniženjem. Očekujemo da će i ostali narednih dana nastaviti sa slanjem zahtjeva, rekla je Crnalić.

Istaknula je kako bi cijene narednih dana trebale pasti na 1,95 KM, koliko bi koštao litar dizela, dok bi benzin bio 2 KM.

Trenutno je dizel oko 2 KM dok je benzin 2,05. Nakon pristiglih zahtjeva, već je počelo sniženje cijena. Narednih dana očekujemo da će svi u BiH sniziti cijene nafte, kazala je Crnalić.

Cijene nafte na svjetskom tržištu su pale i danas, osmi tjedan zaredom.

Nagli pad vrijednosti akcija na tržištima dodatno je povećao strahovanja da će neizvjestan ekonomski rast u svijetu ugroziti potražnju na prezasićenom tržištu nafte.

Američka “laka” nafta (WTI) je pala za 54 centa i sada iznosi 40,78 dolara po barelu, dok je cijena sirove nafte “brent” pala 62 centa, na 46 dolara po barelu.

Američki mediji navode kako na cijene nafte značajno utječe prevelika ponuda nafte na tržištu.

Analitičari također strahuju da bi ekonomski pad u Kini, drugom najvećem svjetskom gospodarstvu, mogao utjecati i na globalni rast te zaustaviti potražnju za energijom, što bi pogodilo i cijene nafte.

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o