Idrizbegović: Situacija za mlade u Bugojnu i BiH je loša, ni perspektiva nije puno bolja!

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Položaj većine mladih je krajnje nezavidan, a najbolji pokazatelj stanja jesu ankete koje se sprovode među mladima i koje ukazuju da od 60% do 70% mladih želi napustiti BiH. To pokazuje ne samo da je trenutna situacija za njih jako loša nego da ni perspektiva i očekivanja od budućnosti nisu ništa pozitivnija.

Približavamo se stopi nezaposlenosti mladih od 60% što je neslavni evropski rekord.

Javna je tajna da se pri pronalasku zaposlenja gleda partijska knjižica, prisutni su nepotizam i korupcija. Gdje nas to vodi?

Vladajuća elita je uglavnom dokazala dovoljno da se na nju ne može računati. Što se tiče malo starijih građana, u ovakvoj situaciji, nažalost, ne treba previše očekivati od starijih, jer ni iz njihove perspektive situacija nije sjajna.

Nezaposlenost među njima je također ogromna, penzioni sistem jedva sastavlja kraj sa krajem, zdravstvo i pravosuđe su također takvi da je uglavnom bolje da vam nikada ne zatrebaju, i uz još par drugih okolnosti stvori se situacija u kojoj je starijim osobama teško fokusirati se na bilo šta drugo osim na njihove probleme.

Revolucije i promjene u društvima dolaze uglavnom od mladih tako da prije traženja pomoći od starijih mladi mogu i moraju uraditi još mnogo toga u društvu, prvenstveno radi njih samih.

Ovim putem pozivamo sve mlade ljude da se aktivno uključe u politički život, te da napokon sa vlasti sklonu one koji gledaju partijsku knjižicu a ne kao riješenje teške situacije za mlade u Bugojnu i cijeloj Bosni i Hercegovini.

Predsjednik BOSS-a Bugojno Safet Idrizbegović

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/