TIFBU 2015 JE ZAVRŠEN

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

U Bugojnu je u petak, 22.01.2016. godine spuštena zavjesa na TIFBU 2015. Festival u organizaciji Teatra FEDRA Bugojno koji je trajao tri mjeseca i koji je svake sedmice publici iz Bugojna i okolnih gradova pružao priliku da obogati svoj kulturni život sa bar jednom pozorišnom predstavom, što je pravi kuriozitet u manjim sredinama širom BiH u zimskom periodu.

Od novembra 2015. do danas na sceni Male sale Kulturno-sportskog centra u Bugojnu smjenjivala su se djela domaćih autora, autorski projekti mladih glumaca i pokoji klasik pozorišta i pojedinaca iz BiH i zemalja regiona. Jedini žiri festivala TIFBU 2015 bila je publika, koja je nakon svake odgledane predstave davala svoje mišljene i sud.

A na osnovu prosječne ocjene publike najbolja predstava ovogodišnjeg festivala TIFBU 2015 je predstava (tačnije ispit) studenata prve godine glume Akademije umjetnosti u Banjoj Luci – u klasi Elene Kostić CIRKUS & ČEHOV. Ovo je jedina predstava koju je naša, vrlo objektivna, publika ocijenila sa čistom peticom i zasluženo im pripada Grand-prix festivala, TIFBU REFLEKTOR, a ujedno je to i dokaz da je ono što se radi na našim akademijama iskreno, dobro i zanimljivo široj publici.

TIFBU 2015 su zatvorile glumice AP „Branislav Nušić“ iz Šida predstavom „Želim da se oslobodim“ u režiji Cvetina Aničića. Predstava je to napravljena po istinitim pričama i događajima zlostavljanih i mrtvih žena koje su nasilnici tukli, zlostavljali, silovali i ubili samo zato što su mogli, a „društvo“ je obično okretalo glavu na drugu stranu.

Možda je ovo bio i pravi nači da zatvorimo TIFBU 2015 i podsjetimo se da je danas i „kultura“ jedna nezaštićena i ugrožena „stvar“. Napadaju je i tuku oni koji je se plaše i ne razumiju, zlostavljaju je na svim razinama i u različitim oblicima, ubijaju je na najpodmuklije načine, a ona nam svima treba za normalan i ljudski život . Takav život će nestati ako budemo okretali glavu na drugu stranu…

Teatar FEDRA Bugojno će nastaviti da radi i pravi nove predstave i nove festivale i nećemo okrećati glavu na drugu stranu. TIFBU 2016 vas očekuje u novembru ove godine, a do tada će FEDRA praviti nove predstave i performanse

FEDRA i TIFBU Vas zovu da zajedno slavimo teatar… uz slogan Festivala TIFBU 2015:

– Teatar?
– Može!

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/