Sud BiH potvrdio presudu u predmetu protiv Novalića i drugih

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/bingoosmica/

Tu informaciju medijima u Bosni i Hercegovini potvrdio je sam Novalić iako državni sud još nije službeno objavio pravosnažnu presudu.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je informaciju da je vijeće Apelacionog odjeljenja u petak otpremilo drugostepenu presudu u predmetu Fadil Novalić i drugi u predmetu “Respiratori”, a kojom je u cjelosti potvrđena prvostepena presuda od 5. aprila 2023. godine.

“Sud Bosne i Hercegovine radi interesa javnosti nalazi za shodnim izdati zvanično saopštenje u vezi predmeta koji se vodi protiv optuženih Fadila Novalića i drugih. Prije svega, napominjemo da je praksa ovog Suda da sa zvaničnim saopštenjima istupa tek nakon što stranke zaprime odluku. Međutim, u konkretnom slučaju, u medijima su se već pojavile određene informacije, što je i očekivano, s obzirom da je ovaj predmet već od samog početka medijski i od strane šire javnosti itekako popraćen. Stoga, cijeneći bitnost davanja tačnih informacija i s aspekta transparentnosti rada Suda, a samim tim i održavanja povjerenja javnosti u rad pravosuđa, naročito u predmetima označenim kao ‘visoka korupcija’, potvrđujemo informaciju”, navodi se u saopštenju Suda BiH.

Sud Bosne i Hercegovine je prvostepenom presudom u aprilu prošle godine osudio bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i vlasnika firme “F. H. Srebrena malina” Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije COVID-19.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/