Minimalna penzija će iznositi preko 570 KM u Federaciji BiH

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/bingoosmica/

Za Fond solidarnosti, kako je kazao ministar, planirano je 50 miliona KM. To je dosad najveći iznos za ovaj fond, uvećan u odnosu na prošlogodišnje izdvajanje za 16,5 miliona KM

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prekinuta je četiri minuta prije ponoći nakon što su zastupnici prihvatili Prijedlog budžeta Federacije BiH za ovu godinu.

Također su većinom glasova odobreni finansijski planovi Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH te Zavoda za zapošljavanje kojem su odobrene i procjene planova za 2025. i 2026.

Prekidajući ovo dugotrajno zasjedanje, dopredsjedavajući Doma Mladen Bošković rekao je zastupnicima da će obavijest o datumu nastavka dobiti napismeno.

Za danas u 12 sati je sazvana sjednica Doma naroda.

Amir Purić, zastupnik Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, iznio je šta se sve nalai u novom federalnom budžetu.

Između ostalog dotakao se i penzija.

“Omogućen rast penzija, minimalna bi trebala preći 570 KM”, napisao je on između ostalog.

Predstavnički dom Federalnog parlamenta prihvatio je na večerašnjoj sjednici malo prije ponoći većinom glasova Prijedlog budžeta FBiH za 2024. godinu.

Prihvaćen je i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta.

Tokom zastupničke rasprave, opozicija je zamjerala predlagaču što je budžet predložen po hitnom postupku jer, prema tim navodima, nije bilo dovoljno vremena za analizu budući da je budžetski akt dostavljen zastupnicima samo 24 sata prije ove sjednice.

Parlamentarna većina je tvrdila da je predloženi budžet kvalitetan i da predlagač, Vlada FBiH, prvi put uvodi i neke stavke kojih nije bilo u budžetima prethodnih godina, poput iznosa čija namjena je na tragu podrške pronatalitetnim mjerama u Federaciji.

Pojedinci iz redova parlamentarne većine naglašavali su da je predviđen i transfer za naučna istraživanja, čemu nije posvećivano dovoljno pažnje prije, kako su rekli.

Zastupnici su podnijeli ukupno 26 amandmana na tekst budžeta, ali nisu dobili većinsku podršku.

Da bi budžet stupio na snagu, neophodna je i podrška Doma naroda, čija sjednica je sazvana za sutra.

Sredstva za novorođenčad

Ovogodišnji budžet je Federalna vlada predložila u iznosu od 7.474.800.209 KM, najvećem dosad i za pola milijarde KM većem u odnosu na prošlogodišnji budžet, što je novinarima potvrdio i ministar finansija Federacije Toni Krajević.

– Prvi put su izdvojena sredstva za novorođenčad u Federaciji. To je novi transfer Federalnog ministarstva rada i socijalne politike u ukupnom iznosu od 16 miliona KM, koji se odnosi na jednokratnu novčanu pomoć za svako novorođeno dijete. Nadamo se da će u narednim godinama ova cifra imati trend rasta – rekao je Kraljević.

U stavci predviđenoj za Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, deset miliona KM namijenjeno je za pomoć parovima bez djece za postupke biomedicinski potpomognute oplodnje.

Po ministrovim riječima, predviđeno je više novca i za usklađivanje penzija u Federaciji u skladu sa zakonskim propisima.

– Naknade za boračke kategorije, po različitim osnovama su uvećane za 9,6 miliona KM, kao i za neratne invalide, civilne žrtve rata, za projekte namijenjene ovim kategorijama, tako da je za ove kategorije ukupni rast izdvajanja 57,7 miliona KM – istakao je Kraljević.

Kreditna linija putem Razvojne banke uvećana je za pet miliona KM za podršku stambenom zbrinjavanju mladih te sad ukupno iznosi 20 miliona KM.

Kapitalni transferi

U oblasti poduzetništva, ministar napominje da su u parlamentarnoj proceduri dva zakona – o poduzetničkoj infrastrukturi i o poticaju razvoju male privrede. Te dvije stavke su značajno uvećane, za 18,4 miliona KM, čime će biti značajno povećana konkurentnost obrta u FBiH te malih i srednjih preduzeća.

– Kapitalni transferi prema općinama, gradovima i lokalnim zajednicama su uvećani za 50 miliona KM. To je ujedno prilika da se za značajan dio infrastrukturnih projekata jedinica lokalne samouprave osiguraju i dodatni izvori finansiranja. Za izgradnju sportske infrastrukture planirali smo 18 miliona KM i sve jedinice lokalne samouprave imat će pojednako prava aplicirati za ta sredstva kada bude objavljen javni poziv – naveo je Kraljević.

Za Fond solidarnosti, kako je kazao ministar, planirano je 50 miliona KM. To je dosad najveći iznos za ovaj fond, uvećan u odnosu na prošlogodišnje izdvajanje za 16,5 miliona KM.

Transferi za podršku poljoprivredi su povećani za 11 miliona KM u odnosu na 2023.

Ukupni transferi Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije veći su za 13,2 miliona KM, kao i tekući transferi Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta za 18,4 miliona KM, obrazložio je ministar Kraljević.

fokus.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/