Strukar: Ispunili smo uvjete za otvaranje Dijaliznog centra u Bugojnu

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Koliko je truda uloženo u napore da se kvalitet zdravstvenih usluga podigne na još viši nivo u JU „Dom zdravlja“ Bugojno, najbolje pokazuju rezultati poslovanja u 2018. godini.

Kako je Feni kazala direktorica ove zdravstvene ustanove prim.dr. Irhada Strukar, od posebne važnosti za stanovništvo cijele gornjovrbaske regije je završetak projekta Dijaliznog centra i početak rada Centra za tretman infektivnog otpada.

– Realizacija projekta Dijaliznog centra počela je 2010., a inicijativa za njegovo osnivanje potekla je u maju iste godine od Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika SBK-a, s obzirom na to da općine Bugojno, Donji Vakuf, Gornji Vakuf i Jajce, imaju visoku stopu obolijevanja od hroničnih bubrežnih bolesti – kazala je.

Po njenim riječima, pacijenti iz tih općina upućuju se u Kantonalnu bolnicu Travnik koja, zbog preopterećenosti, dijalizu obavlja u tri smjene, a to im predstavlja veliki napor jer su prinuđeni putovati u prosjeku oko stotinu kilometara.

– Veliki doprinos u projektu imala je dr. Melika Mahmutbegović, koja je u vrijeme podnošenja inicijative bila direktor „Doma zdravlja“. Shvatila je potrebe i probleme pacijenata, podržala ideju i poduzela aktivnosti za realizaciju projekta – istaknula je.

Dodaje da će pomenuti centar početi s radom početkom 2019., a nakon što su dobijene sve neophodne saglasnosti za njegovo otvaranje, osigurani visoki standardi za tretman dijaliznih pacijenata i završena edukacija stručnog kadra.

– Završili smo i projekt utopljavanja zgrade u kojoj su smješteni centri za dijalizu, mentalno zdravlje i fizikalnu rehabilitaciju, te aplicirali na javne pozive za zapošljavanje doktora i drugog medicinskog kadra, kako bismo omogućili mladim ljudima da steknu radno iskustvo i ostanu u našoj zemlji – kazala je prim. dr. Irhada Strukar.

Podsjeća, također, da je najstarija bonitetna kompanija u BiH, LRC BIS iz Sarajeva, u saradnji s Poslovnim novinama i suorganizaciji BBI VIP Biznis kluba, bugojanskom „Domu zdravlja“ nedavno dodijelila certifikat i priznanje „Zlatna boniteta pouzdanost“.

– Ušli smo u proces certificiranja i završili neke važne projekte, koji su unaprijedili naš rad. Naravno, certificiranje je međunarodni standard, ocjene pokazuju kredibilitet jedne kompanije, u ovom slučaju naše ustanove, a to je, ustvari, pouzdanost i bonitet – zaključila je.

Na kraju kaže kako ova zdravstvena ustanova, na godišnjem nivou, građanima pruži milion usluga te da će se taj broj dodatno uvećati otvaranjem novih kapaciteta.

FENA

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o