SBK: Izmjenjena odluka o refundaciji troškova za uslugu medicinski potpomognute oplodnje

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

𝙐𝙊 𝙕𝙖𝙫𝙤𝙙𝙖 𝙯𝙖 𝙯𝙙𝙧𝙖𝙫𝙨𝙩𝙫𝙚𝙣𝙤 𝙤𝙨𝙞𝙜𝙪𝙧𝙖𝙣𝙟𝙚 𝙎𝘽𝙆/𝙆𝙎𝘽 𝙞𝙯𝙢𝙞𝙟𝙚𝙣𝙞𝙤 𝙊𝙙𝙡𝙪𝙠𝙪 𝙤 𝙪𝙩𝙫𝙧đ𝙞𝙫𝙖𝙣𝙟𝙪 𝙪𝙫𝙟𝙚𝙩𝙖 𝙞 𝙠𝙧𝙞𝙩𝙚𝙧𝙞𝙟𝙖 𝙯𝙖 𝙤𝙨𝙩𝙫𝙖𝙧𝙞𝙫𝙖𝙣𝙟𝙚 𝙥𝙧𝙖𝙫𝙖 𝙣𝙖 𝙣𝙖𝙠𝙣𝙖𝙙𝙪 𝙩𝙧𝙤š𝙠𝙤𝙫𝙖 𝙯𝙖 𝙪𝙨𝙡𝙪𝙜𝙚 𝙗𝙞𝙤𝙢𝙚𝙙𝙞𝙘𝙞𝙣𝙨𝙠𝙞 𝙥𝙤𝙢𝙤𝙜𝙣𝙪𝙩𝙚 𝙤𝙥𝙡𝙤𝙙𝙣𝙟𝙚

Na temelju inicijative za sufinasiranje TRI pokušaja vještačke oplodnje koju je podnio zastupnik Elvedin Mušanović na posljednjoj sjednici Skupštine SBK/KSB, Upravni odbor Zavoda za zdravstveno osiguranje SBK/KSB izmijenio je Odluku o utvrđivanju uvjeta i kriterija za ostvarivanje prava na naknadu troškova za usluge biomedicinski pomognute oplodnje.

Odlukom su utvrđeni uvjeti i kriteriji za ostvarivanje prava na naknadu troškova za pruženu uslugu biomedicinski pomognute oplodnje osiguranim osobama Zavoda za zdravstveno osiguranje SBK/KSB, kao i visina sredstava koju će Zavod refundirati za pruženu uslugu.

Pravo na naknadu troškova za liječenje, u pravilu, ima žena do navršene 42.godine života, koja je u braku, odnosno izvanbračnoj zajednici i to za 3 𝗽𝗼𝗸𝘂š𝗮𝗷𝗮 𝗶𝗻𝘁𝗿𝗮𝘂𝘁𝗲𝗿𝗻𝗲 𝗶𝗻𝘀𝗲𝗺𝗶𝗻𝗮𝗰𝗶𝗷𝗲 𝗶 5 𝗽𝗼𝗸𝘂š𝗮𝗷𝗮 𝗶𝘇𝘃𝗮𝗻𝘁𝗷𝗲𝗹𝗲𝘀𝗻𝗲 𝗼𝗽𝗹𝗼𝗱𝗻𝗷𝗲❗

U Odluci je istaknuto kako pravo na naknadu troškova za liječenje putem BMPO iz sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja imaju punoljetni i poslovno sposobni žena i muškarac koji su u braku, odnosno u izvanbračnoj zajednici i koji su u dobi koja omogućava obavljanje roditeljskih dužnosti, podizanje, odgoj i osposobljavanje djeteta za samostalan život, te uz kumulativno ispunjavanje određenih uvjeta.

Pravo na naknadu troškova za liječenje putem BMPO na teret sredstava Zavoda za zdravstveno osiguranje SBK/KSB, u skladu sa odredbama ove Odluke, ostvarivat će osigurane osobe koje su liječene putem BMPO do potpisivanja ugovora sa ovlaštenim zdravstvenim ustanovama.

Prema procjenama, skoro petnaest posto bračnih parova u našoj zemlji pati od steriliteta. Svjetlo na kraju tunela za mnoge od njih jeste vantjelesna oplodnja.

Svaki par koji je suočen sa dijagnozom steriliteta i koji mora otići na vantjelesnu oplodnju za svoje liječenje mora izdvojiti, u prosjeku, između šest i osam hiljada konvertibilnih maraka, što predstvalja veliki iznos za većinu stanovništa našeg Kantona.

Jednokratno sufinansiranje asistirne reprodukcije u iznosu od 3.000 KM je za svaku pohvalu ali nije bio dovoljno za veliki broj bračnih parova koji imaju utvrđenu dijagnozu steriliteta.

Također, većina kantona u FBiH vrši sufinansiranje tri pokušaja asistirane reprodukcije što je i opravdano ukoliko uzmemo u obzir i činjenicu da je veća vjerovatnoća začeća prilikom drugog ili trećeg transfera.

Na sreću mnogih parova koji imaju ovaj problem, donesena je izmijenjena Odluka!

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o