Saopštenje za javnost Općinskog suda u Bugojnu

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Navodi teksta koji je pod naslovom “Zaposlenica suda u Bugojnu prisvajala novac od sudskih taksi” objavljen dana 21.05.2021. godine na portalu “Žurnal”, a prenesen na portalu “Bugojno danas” su neistiniti, neprovjereni i senzacionalistički, te imaju za cilju rušenje ugleda ovog suda.

Sa žaljenjem konstatujemo da se istinita informacija mogla dobiti jednostavnim kontaktiranjem ureda za informisanje ovog suda, što novinari pomenutih portala nisu učinili prije objavijivanja teksta.

Stoga smatramo da objavljivanje netačnih i neprovjernih informacija predstavlja kršenje Kodeksa novinarske etike, o čemu će konačan sud dati Vijeće za štampu BiH, a povodom uloženog prigovora.

Istina je da je protiv zaposlenice Suda na osnovu krivične prijave podnesene od predsjednice suda nadležno Kantonalno tužilaštvo Travnik donijelo naredbu o sprovođenju istrage zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično djelo Zloupotrebe službenog položaja, ali nije istina da je ova zaposlenica prisvajala novac od sudskih taksi.

Podrobnije informacije o ovoj istrazi može u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku F BiH dati Kantonalno tužilaštvo Travnik. Podsjećamo da zaposlenici suda, kao i svi građani imaju pravo na prezumciju nevinosti.

Navodi o nepotizmu prilikom prijema u radni odnos su zlonamjerni, netačni i nedokazani. Njihova paušalnost proizilazi iz samog citiranog teksta koji je pun kontradiktornosti.

Sve procedure prijema u radni odnos zaposlenika ovog suda obavljene su transparentno i u skladu sa odgovarajućim Zakonima, te od za to nadležnih organa, a svim kandidatima bila je pružena mogućnost pravnog lijeka.

Objavljeni navodi uznemirili su sve zaposlenike Suda koji zakonito, profesionalno i marljivo obavljaju svoje radne zadatke. po čemu smo među vodećim sudovima u BiH.

Predsjednica suda Randžana Hadžibegović Haračić

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/