Mladi zastupnici iz FBiH mijenjaju političku kulturu odnosa s građanima

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Ova neformalna grupa mladih zastupnika i zastupnica iz FBiH, formirana je u okviru programa „Podrška političkom pluralizmu i procesima dobrog upravljanja i vlasti u BiH“

Prvi “Aktualni sat/čas”, direktni razgovor predstavnika civilnog sektora, studenata i medija sa mladim parlamentarcima iz cijele Bosne i Hercegovine, održan je jučer u Sarajevu.

Cilj ovih susreta je promijeniti dosadašnju praksu i poboljšati direktnu komunikaciju mladih izabranih zvaničnika i zvaničnica sa građanima i građankama, povećati transparentnost te približiti njihov rad i rad parlamenata mladima u Bosni i Hercegovini. Ova neformalna grupa mladih zastupnika i zastupnica iz FBiH, formirana je u okviru programa „Podrška političkom pluralizmu i procesima dobrog upravljanja i vlasti u BiH“ (Supporting Political Pluralism and Good Governance Processes in BiH) koji je podržala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a koji implementira Nacionalni demokratski institut.

Zastupnica u skupštini Srednjobosanskog kantona, Suzana Krišto, istakla je da će prva aktivnost grupe mladih parlamentaraca biti posjeta sveučilištima/univerzitetima i školama na području cijele FBiH.

„Želimo pokazati da nam je obrazovanje bitno i da nam je bitan svaki kutak BiH. Želimo biti glas mladih u parlamentima i zbog toga ćemo u narednom periodu organizirati posjete studenata kako bismo razmijenili mišljenja, vidjeli fokus njihovih zanimanja ali i problema i odredili ključne pravce djelovanja“, dodala je Krišto.

Naglašavajući da će svaki „Aktuelni čas“ biti prilika za otvoren dijalog, pitanja i odgovore van zastupničkih klupa te razgovor o inicijativama, zastupnica u Parlamentu FBiH, Lana Prlić, pozvala je mlade da prisustvuju ovim događajima. „U većini slučajeva, mladi ne znaju kako da dođu do zastupnika i zastupnica u parlamentu i zbog toga se osjećaju isključeni iz procesa donošenja odluka. Aktuelni čas je odlična prilika da kontinuirano komuniciramo, a ne od izbora do izbora, i vjerujem da ćemo uskoro kao rezultat ovih susreta imati nove parlamentarne inicijative“, kazala je Prlić.

„Kroz digitalizaciju i direktniju komunikaciju naše institucije moramo približiti građanima i građankama. To je jedan od strateških ciljeva nas kao grupe mladih parlamentaraca i u tom pravcu ćemo i razgovarati sa mladima u narednom periodu“, naveo je zastupnik u skupštini Unsko-Sanskog kantona, Jasmin Musić, te dodao da se raduje ovim susretima u manjim sredinama.

Tijekom razgovora učesnici i učesnice su pokazali veliki optimizam u pogledu buduće komunikacije sa građanima i građankama te vjeruju da će i kroz ovakvu saradnju unaprijediti političku kulturu u našoj zemlji i pokazati da postoje političari i političarke koji djeluju u interesu građana i građanki. Također, imajući u vidu da je riječ o višestranačkoj grupi to je ujedno i dokaz da postoje teme koje se dotiču svakog čovjeka u našoj zemlji i oko kojih postoji konsenzus te na kojima se može zajednički djelovati.

Zajednica žena Kraljica Katarina Kosača ŽSB

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o