Reakcija džematskog odbora Poriče na spornu gradnju džamije u Ždralovićima

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Na objavljen tekst „grupe džematlija Ždralovići“ pod naslovom „Zaustavljena nelegalna izgradnja džamije u Ždralovićima kod Bugojna“ na našu adresu stigla je reakcija džematskog odbora Poriče, kojeg prenosimo u cijelosti.

Zbog neistina od jedne manje grupe džematlija Ždralovići koje se iznose u javnosti posljednjih 3- 4 mjeseca, a da bi to na neki način smirivali do sada se po ovom pitanju nismo oglašavali. Pošto smo sada na to prinuđeni u interesu javnosti iznijeti ćemo argumentovane i istinite činjenice ove dobronamjerne aktivnosti.

Nakon sagledanog stanja postojećeg mekteba u Ždralovićima zaključili smo da je na istom potrebno uraditi sljedeće: izvršiti sanaciju vlage (jedna kompletna strana i dio druge u zemlji), sanaciju patosa u prizemlju, nepostojanje mokrih čvorova (abdesthana i WC), izgradnja munare iz temelja (započeti temelj ¨“navodne“ munare nije kvalitetno urađen), rješavanje grijanja, nemamo prostora za septičku jamu, lokacija iste nije adekvatna (s gornje strane teče kanalizacija jednog iz grupe protivnika izgradnje nove džamije) i da to iziskuje znatna materijalna sredstva koja mi nismo u stanju skupiti i završiti objekat. Održali smo dva sastanka i na oba smo imali samo dvije osobe koje su bile protiv. Dogovorili smo se da obiđemo sve džematlije da se izjasne ko je za izgradnju nove džamije, a ko nije i ako bude većina ZA da se ide u izgradnju nove džamije. Inicijativu je podržalo 38 džematlija, 2 su bili protiv, jedan navodno neutralan. (Inicijativa i potpisnici u prilogu). Nakon toga, sve aktivnosti su išle u skladu sa zakonskim procedurama, džematski odbor Poriče donio odluku, Izvršni odbor Medžisa IZ Bugojno donio odluku, izvršeno uvakufljenje parcele za novu džamiju, Muftijstvo i Rijaset IZ podržao izgradnju, stručna lica iz Rijaseta pregledala postojeći mekteb i potvrdili navode iz Inicijative, potpisan ugovor sa donatorom, izvršeno geomehaničko ispitivanje lokacije za izgradnju i sve bez problema. Tada, vjerovatno, jedan od autora gore navedenog teksta potpomognut nekim zaposlenicima općine kreće u aktivnosti rušenja realizacije izgradnje džamije. U tim aktivnostima šire laži: da će stari mekteb biti pretvoren u bilijar salu, izvode inspekcije, u žalbi na Urbanističku dozvolu lažu da nije odmaknuto od vlasnika susjedne parcele kojeg su iskoristili obzirom da je stariji čovjek (preko 80 godina) pa potpisao žalbu na neviđeno da bi čovjek kada je otišao na percelu i uvjerio se da su ga slagali potpisao da se odriče prava na žalbu, da nije ispoštovana udaljenost od dalekovodne mreže vlasništva Elektroprenos BiH, spominju bunar koji uopće nije na toj parceli, i sl. Ta grupa džematlija je obilazila ostale komšije i lagala im s ciljem proširenja spiska protivnika izgradnje džamije, pa su u tom cilju na spisak stavili osobe koje su rođački s njima povezane, a žive u Sarajevu, Bugojnu, Njemačkoj i Poriču. U svom saopštenju kažu da su principijelno za izgradnju džamije, a sve čine da ometaju i usporavaju izdavanje potrebne dokumentacije (urbanističke i građevinske) pri tome se služeći svim sredstvima, koje licemjerstvo.

Sljedeća laž je da se izgradnjom nove džamije džematlijama Ždralovića nameću veće materijalne obaveze održavanja objekta i vjerskog službenika, naravno da će obaveze ostati iste, ali kako će to znati oni koji ni ne plaćaju članarinu Islamskoj zajednici.

Sve ovo što je napisano može se i dokazati za razliku od onog što je napisala gore navedena grupa džematlija, iako postoji opravdana sumnja da iza ovog saopštenja stoje pojedinici kojima je trenutno osnovni zadatak da se žale iznoseći laži i usporavajući ovaj hajirli projekat. Istinski se nadamo da će neki, kao što je to uradio vlasnik susjedne parcele shvatiti da ih manipuliraju i distancirati se od smutnje i razdora koji prave među džematlijama optužujući druge.

Inicijativni odbor za izgradnju džamije

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o