Prevara u elektronskim cigaretama

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

I pušenje “na baterije” štetno koliko i obični duvanski proizvodi. Pored nikotina, u uljanim rastvorima otkrivene su i mnogobrojne druge štetne hemikalije, ali i teški metali.

U velikoj zabludi su svi koji su, da bi se zaštitili od štetnih posljedica duvana, ali i da bi mogli da puše i tamo gdje je to zabranjeno, sa običnih prešli na elektronske cigarete. Jer, one su, pokazuju brojna istraživanja, podjednako štetne koliko i obične!

Studija Centra za istraživanje duvanskih proizvoda pri Kalifornijskom univerzitetu pokazala je da para e-cigarete sadrži nanočestice koje podstiču razne upale, a mogu se povezati i sa astmom, moždanim i srčanim udarom i dijabetesom. Naučnici ovog univerziteta takođe su utvrdili da elektronske cigarete mogu da izazovu rak i da dovedu do otpornosti bakterijskih infekcija na antibiotike!

Istraživanja nemačkih stručnjaka pokazuje da supstanca propilen-glikol, koja se u e-cigarete dodaje da bi se stvorila nikotinska para, može da izazove akutnu iritaciju i trajno oštećenje respiratornog sistema.

– Elektronska cigareta je duvanski proizvod, a ne sredstvo za odvikavanje od pušenja – upozorava dr Ika Pešić, šef Kabineta za prevenciju i odvikavanje od pušenja Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije. – Njena upotreba vodi u povećanje pušenja, kršenje i nepoštovanje zakona, i širenje ove navike, naročito među mladima. Napravljena je, kao nekada duvan, u svim oblicima: postoje elektronske lajt cigarete, lule, čak i elektronski tompusi. Pomešane su sa ukusom čokolade, vanile, breskve, jabuke, kruške i slično, što je veoma privlačno za mlade.

Dokazano je, kaže dr Pešić, da se pored nikotina u uljanim rastvorima nalaze i brojne druge štetne hemikalije, ali i teški metali. Naime, istraživači Nacionalnog instituta Italije za rak, u saradnji sa Univerzitetom Viskonsin u Americi, u ovim proizvodima su dokazali prisustvo teških metala, poput nikla, olova, hroma, ali i nitrozamina i drugih hemikalija koje su kancerogene.

Studija stručnjaka američke Agencije za hranu i lekove, pokazala je da tečnost kojom se puni električna cigareta sadrži tragove štetnih materija kao što su formaldehid ili acetaldehid, koje mogu izazvati rak.

– Uvjereni da su elektronske cigarete manje škodljive i štetne od običnih, koriste ih podjednako i muškarci i žene – ističe dr Pešić. – A zapravo je to nova opasnost koja još nije dovoljno istražena, i nema čvrstih dokaza, kao što postoje za klasične cigarete.

Procjenjuje se da je 20 odsto pušača probalo elektronsku cigaretu, ali i da će prodaja proizvoda koji su povezani sa elektronsom cigaretom u narednih 10 godina prerasti prodaju klasičnih duvanskih proizvoda.

– Oko 30 odsto osoba koje dolaze U Savjetovalište za odvikavanje od pušenja koristile je elektronsku cigaretu u želji da se odvikne od duvana, ali u tome nije uspjelo – ukazuje dr Ika Pešić. – Najčešće su kao razlog za uzimanje ovog moderno upakovanog nikotina, navodili mogućnost pušenja u zatvorenim prostorijama, namjeru da smanje zavisnost od duvana, ali i potpuno ostavljanje pušenja.

Dok se tačno ne utvrdi tačni efekat i sigurnost korišćenja elektronskih cigareta one su zabranjene u Švedskoj, Norveškoj, Finskoj, Brazilu, Panami, Singapuru, Izraelu, Meksiku, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Australiji, Novom Zelandu, Kanadi i nekim američkim državama. ISvjetska zdravstvena organizacija preporučila je da se ove cigarete ne koriste dok se ne utvrdi njihova potpuna sigurnost. Upotrijebielektronskih cigareta protivi se i Američko torakalno društvo i Evropsko respiratorno društvo.

cafe.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/