OO Demokratska fronta Bugojno: Poziv vladajućoj strukturi da počne sa radom u korist građana Općine Bugojna

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

OPĆINSKI ODBOR DEMOKRATSKA FRONTA BUGOJNO

Ovim putem pozivamo načelnika Općine Bugojno i predsjedavajuću Općinskog vijeća Bugojno da zakažu sjednicu OV Bugojno kako bi se razmatrale sljedeče tačke:

  1. Stanje u javnim preduzećima i javnim ustanovama kojima je osnivač OV Bugojno. Napominjemo, da i pored zakonske obaveze još nisu usvojeni izvještaji o radu javnih preduzeća/ustanova za 2013, 2014. i 2015. godinu, tako da javnost nije upoznata kakvo je stanje u ovim preduzećima/ustanovama, imenovani su direktori koji ne ispunjavaju zakonske uslove za imenovanje i da je i ovako nelegalno imenovanim direktorima istekao mandat 10.08.2015. godine i nije nam jasno ko sad obnaša ove funkcije i po kojem osnovu. Takođe, Porezna uprava FBiH je objavila dugovanja javnih preduzeča među kojima su i JP RTV Bugojno 870.000,00 KM, JP Vodovod i kanalizacija 530.000,00 KM i JP Čistoća Bugojno u iznosu od 295.000,00 KM, te ovim putem pitamo odgovorne, gdje je nestao navedeni novac iz ovih javnih preduzeča kojima je osnivač Općinsko vijeće Bugojno. Napominjemo, da je neplaćanje doprinosa i poreza krivično djelo i da za ovakvo stanje u JP neko mora da odgovara. Takođe tražimo od direktora javnih preduzeća i ustanova da odgovore građanima Bugojna kako se vrši zapošljavanje u ovim preduzećima i ustanovama, gdje su objavljeni konkursi i oglasi za prijem zaposlenika i pod kojim kriterijima je vršeno primanje osim stranačke pripadnosti.
  2. Prostorni Plan Općine Bugojno 2007 – 2027.godina, čiji prijedlog već duže od šest godina se nalazi kod načelnika Općine, napominjemo da Prostorni plan Općine predstavlja pravni okvir i pravac u kojem će se razvijati naša Općina i već sada građani i investitori imaju određene probleme zbog ne postojanja prostornog plana Općine, a na osnovu kojeg se donose Regulacioni planovi za određena područja Općine.

Općinski odbor DF Bugojno se zahtjevom obratio i Općinskom pravobranilaštvu da se uključi u zaštiti državne imovine u javnim preduzećima i ustanovama kojima je osnivač OV Bugojno.

Ovim putem pozivamo još jednom gore navedene kao i sve vjećnike OV Bugojno da počnu sa radom u korist građana Općine Bugojno, kako bi stvorili uslove i ambijent za zapošljavanje i ulaganje u Općinu Bugojno, kako građani Bugojna ne bi odlazili iz svoje Općine.

Općinski odbor DF Bugojno

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/