Bugojno: Povećan broj vjenčanja u odnosu na prošlu godinu

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/

Ljeto, period godišnjih odmora i povećano prisustvo bh dijaspore u našoj zemlji, redovno se odraze na broj registrovanih vjenčanja, odnosno sklopljenih brakova na području Bugojna. Tako je i ove godine.

Prema informaciji iz Matičnog ureda Općine Bugojno, odnosno Centra za usluge građanima, od početka godine do danas u našem gradu je sklopljeno 128 brakova.

Isti broj vjenčanja registrovan je tokom cijele prošle godine, što znači da će 2016. godina završiti s većim brojem sklopljenih brakova, u odnosu na prošlu.

Samo u julu ove godine sudbonosno „DA“ izreklo je 27 parova, a od početka ovog mjeseca 12.

Kada je u pitanju isti period prošle godine, u julu je bilo 19 vjenčanja, a u augustu 31-no.

Osim u vrijeme boravka dijaspore u našem gradu, odnosno dolaska naših sugrađana koji žive i rade u inostranstvu, povećan broj vjenčanja evidentan je, kako saznajemo, u periodu kada se dočekuje Nova godina, ili obilježava neki vjerski praznik.

Shodno odredbama porodičnog zakona, ovaj svečani čin obavljaju dežurni službenici-diplomirani pravnici u zgradi Općine, ili na nekom drugom mjestu i lokaciji za koju se odluče mladenci.

Vjenčanja se, najčešće, obavljaju radnim danima, a nisu rijetki slučajevi da se ona organizuju i u dane vikenda.

Mevlida Ridžal/RTV Bugojno

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://www.livnobus.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/