Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović posjetili Bugojno

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić i potpredsjednica Federacije Melika Mahmutbegović, te savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Selmo Cikotić posjetili su u četvrtak Bugojno

Ovom prilikom razgovarali su o problemima namjenske industrije, te projektima u općini Bugojno, gdje im je sagovornik bio bugojanski načelnik Hasan Ajkunić. O problemima preduzeća Binas ali i drugih preduzeća namjenske indsutrije smještenih u krugu bivšeg „Slavko Rodića“ razgovaralo se punih sat i po vremena.

Najteža situacija je u Binasu gdje je dug po različitim osnovama narastao na 27 miliona maraka i premašio je vrijednost kapitala ovog preduzeća procijenjenu na 18 miliona maraka. Po riječima direktora Binasa Adema Huskića dugovanja na ime tužbi radnika je između 6 i 7 miliona maraka, potom 7 miliona prema Državi, 2,3 miliona prema bankama, dok 2 miliona Binas duguje dobavljačima. U posljednje vrijeme izražen je i problem sa neredovnom isporukom struje zbog neriješenih odnosa sa drugim preduzećima od kojih zavisi napajanje postrojenja Binasa ovim energentom. Bez podrške države , smatra direktor Huskić, Binas nema budućnost.

Iz Sindikata smatraju da je Binasu potrebna nova uprava i rukovodstvo jer aktuelno rukovodstvo radnike i sindikat ne uvažava kao socijalnog partnera. Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić najavio je nekoliko konkretnih poteza , koji bi trebali doprinjeti boljem poslovnom ambijentu u Binasu i drugim subjektima namjenske industrije u Bugojnu.

-Binas ima problema, ali ima i proizvod, koji može ići na svjetskom tržištu, vrlo rijedak, vrlo čuven i dobar proizvod. Binas ima i ljude, koji to znaju raditi, ali čini mi se, da Binasu treba jedna podrška iz vana. Nekako se BINAS-u teško odvojiti od prošlosti i ne može zakoraciti u budućnost. Ja ću poslati u Binas stručne, pa čak i međunarodne ekipe koje će napraviti jednu analizu i program restrukturiranja Binas-a – kazao je premijer Novalić.

Najavio je kako će se u budućnosti rješavati zaostali dugovi preduzeća namjenske industrije, rudnika, bolnica … Vlada po njegovim riječima priprema rješenje za zaostale dugove uz obavezno poštivanje sadašnjih obaveza, koji se moraju rješavati. -Pitanje paketa zaostalih dugova rješavat ćemo u skladu sa zakonom i vidjet ćemo šta ćemo moći isknjižiti, oprostiti ,a šta ćemo tražiti da se u nekom veoma dugom vremenu od deset godina npr . kako nebi davilo postojeće procese i izazivalo nove probleme – naglasio je premijer Novalić.

Sam sastanak inicirala je potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, čija su očekivanja za ozdravljenje Binas-a velika. -Sastanak je bio konstruktivan, i odgovorio je mojoj krajnjoj namjeri da se krene sa iznalaaženjem rješenja za Binas. Naravno, ne možemo očekivati da se pomaci dese preko noći i pred nama je jedan proces , u kojem moramo biti uključeni svi , moramo podnijeti dobre i loše strane reformi , ali ja se nadam da će mo sa dobrom namjerom uspjeti u tome- kazala je predsjednica FBiH Melika Mahmutbegović.

Premijer Novalić je bio zadovoljan i sa onim što je čuo u razgovoru sa bugojanskim načelnikom Hasanom Ajkunićem , u prvom redu projektima, koji su realizirani i koji će se realizirati do kraja godine, što će dovesti i do novog upošljavanja nezaposlenih.

-Mi od 2012. do danas kao grad idemo naprijed i očekujem da se broj nezaposlenih na našem Birou za zapošljavanje nakon nekoliko projekata, čija je realizacija u toku, te onih koje pripremamo, znatno smanji. Raduje me što sam premijera i potpredsjednicu Federacije mogao upoznati sa projektom zaobilaznice Novi Travnik- Bugojno, potom otvaranju rudnika Bugojno, te projektu lovnog gazdinstva, Vili Gorica, gdje mislim da smo dobili pozitivno svijetlo od premijera Novalića kao aktivnost za naredni period. Takođe, ovih dana dolaze i dvije nove firme na područje općine i jednostavno mi idemo ka onom cilju većeg upošljavanja nezaposlenih – riječi su načelnika Ajkunića.

Autor: Azam Mandžić

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/