Počeo 44. teatarski festival Fedra, najstariji festival u BiH

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Načelnik Bugojna Hasan Ajkunić sinoć je zvanično otvorio 44. teatarski festival BiH Fedra, koji će trajati do 20. jula.

Organizator festivala je Kulturno-sportski centar, u partnerstvu sa teatrom Fedra, dok je generalni pokrovitelj Općina Bugojno.

Dobrodošlicu učesnicima festivala i brojnim gostima poželio je uime organizatora direktor Vahid Duraković.

“Radi se o najstarijem festivalu u BiH, koji je prvi put održan 1959. godine. Uspjeli smo održati dugogodišnju tradiciju i ja vjerujem da će ovaj festival još dugo živjeti. Hvala svima koji nam pomažu u njegovoj realizaciji”, kazao je Duraković.

Posebnu zahvalnost uputio je bugojanskom načelniku Hasanu Ajkuniću, koji je osigurao finansijska sredstva za održavanje festivala i boravak članova gostujućih pozorišta u Bugojnu.

Veoma važno je, dodao je, to što Teatarski festival BiH Fedra ima saradnju s festivalima u inostranstvu.

“Onaj ko pobjedi ovdje, ide na Festival amaterskih kazališta u Hrvatskoj, kao i na festival u Srbiji. Na taj način, stimuliramo amaterska pozorišta u BiH i saznajemo na kojem nivou je amaterska scena u regionu”, naglasio je Duraković.

Pozvao je, također, građane Bugojna i susjednih općina da u što većem broju posjećuju predstave, koje je selektor Vojislav Vujanović uvrstio u takmičarski dio programa, kao i brojne prateće sadržaje festivala.

Nakon ceremonije otvaranja festivala, glumačka ekipa Teatra Total iz Visokog odigrala je prvu predstavu takmičarskog karaktera na festivalu.

Riječ je o predstavi “Hasanaginica” koja predstavlja remake predstave iz 1994. koju je Teatar Total obnovio u znak sjećanja na Gordanu, Veru i Zaima Muzaferiju, troje preminulih umjetnika, koji su ostavili neizbrisiv trag u visočkom i bh. pozorištu.

U takmičarskom dijelu programa 44. teatarskog festivala Fedra publika će večeras moći pogledati predstavu “Učiteljice” HKUD Didak – Gradnić iz Čitluka.

Tekst za predstavu napisao je Dragan Komadina, a režiju Robert Pehar.

Sutra je na rasporedu predstava Teatra Fedra Bugojno pod nazivom “Đavolja posla”, za koju je režiju napisala prof. Senada Milanović.

Narednih dana, predstavit će se članovi GP Jazavac iz Banje Luke, Gradskog pozorišta iz Gradiške, Banjalučkog studentskog pozorišta, Gradskog pozorišta iz Trebinja i Pozorišta Travnik.

Stručni žiri 44. teatarskog festivala BiH Fedra čine glumica Narodnog pozorišta RS-a Ljiljana Čekić, prof.dr. Sulejman Bosto i poznata bh. glumica Faketa Salihbegović-Avdagić.

Predstave će ocjenjivati i žiri publike, koji broji deset članova.

U planu je, također, realizacija brojnih sadržaja u pratećem programu festivala.

klix.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/