Porodice stradalih Vrbanje 1993 traže procesuiranje odgovornih za zločine u Vrbanji, Crniču i Vrpeći

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Udruženje građana „Porodice stradalih Vrbanje 1993“ Bugojno (u daljem tekstu Udruženje), želi da porodice stradalih Vrbanje, stanovnike Bugojna ali i širu javnost upozna o radu Udruženja u proteklom periodu a vezano za dio aktivnosti Udruženja.

Naime, nakon više prepiski sa, prvenstveno Tužilaštvom BiH, Sudom BiH te VSTV-om, Udruženje se ponovo uvjerilo u svu tromost, nerad i opstrukcije koje dolaze od pravosudnih organa BiH (dijela pravosudnih organa koji služe kao aparat određenih politika), posebno od Tužilaštva BiH, a u vezi pokušaja rasvjetljavanja počinjenih zločina nad Bošnjacima na području Vrbanje, opština Bugojno, te konačnom procesuiranju odgovornih za zločine u Vrbanji.

Nakon ponovnog uvida u opstrukcije Tužilaštva BiH u predmetu „Vrbanja“ ( stradanja Bošnjaka naselja Vrbanja, Crniče i Vrpeć  jula 1993. godine), Udruženje je, vlastitim kapacitetima i u skladu sa postojećim zakonima, započelo aktivnosti prikupljanja i osiguranja potencijalnog dokaznog materijala za zločine počinjene u Vrbanji, Crniču i Vrpeći, a dokaze koje je Tužilaštvo ( marionetska bivša tužiteljica Slavica Terzić ) vješto prikrivalo, kako bi isti podlegli vremenskom zaboravu i mogućnosti da se počinioci zločina osiguraju odlaskom iz BiH, većinom u R Hrvatsku, kako bi izbjegli mogućnost procesuiranja (znajući prethodno navedeno, tužiteljica Slavica Terzić ni poslije toga nije poduzela ništa u vezi osiguranja osumnjičenih kao što je mogućnost raspisivanja potjernica, traženja izručenja, ustupanja predemta drugoj državi i dr.).

Poduzetim radnjama, Udruženje je, nakon višemjesečnih aktivnosti, dana 17.03.2019. godine, podnijelo prvu krivičnu prijavu protiv dva lica osumnjičena za ratni zločin u Vrbanji nadležnom tužilaštvu, prilažući uz krivičnu prijavu više od stotinu stranica dokaznog materijala ( imena osumnjičenih lica ovom prilikom nećemo iznositi iz razloga osiguranja eventualnih istražnih radnji, za što ponovo ostavljamo mogućnost Tužilaštvu da pravovremeno reaguje, „iznenadi“ osumnjičene i konačno započne rad za koji su plaćeni, između ostalog, novcem preživjelih članova porodica čiji su članovi brutalno ubijeni u julu 1993 godine).

Udruženje je, podnijetom krivičnom prijavom, započelo proces podnošenja krivičnih prijava, koje ćemo u narednom periodu podnositi nadležnom Tužilaštvu i za koje ćemo od Tužilaštva tražiti odgovore o poduzetim radnja po navedenim prijavama, a za što će nam, u ovome slučaju, morati dati detaljniji odgovor u odnosu na sve prethodne. Udruženje je uz podnijetu krivičnu prijavu, Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV-u), tačnije Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a, podnijelo disciplinsku prijavu protiv postupajućeg tužioca u predmetu „Vrbanja“ zbog ne poduzimanja pravovremenih mjera i radnji u cilju procesuiranja osumnjičenih.

Također, aktivnosti prikupljanja dokaznog materijala i svih relevantnih činjenica o zločinima HVO-a u Vrbanji, Crniču i Vrpeći, ali i prostoru Bugojna, imat će za cilj objedinjavanje dokumentacije, objavljivanjem iste te čuvanjem iste od zaborava kako bi nove generacije u Vrbanji, Crniču i Vrpeći ali i Bugojnu imale uvida u događaje iz jula 1993 godine s namjerom da imena počinioca navedenih zločina budu trajno upisana u historiju ovih prostora (s nadom da će djeca i unuci počinioca moći vidjeti (ne)djela svojih očeva/djedova i možda, za njih i u njihovo ime, tražiti oprost).

Kao i svake godine, posljednjom nedjeljom u julu mjesecu (ovoga puta 28.07.2019. godine) obilježit će se godišnjica stradanja Bošnjaka s prostora Vrbanje, Crniča i Vrpeći a koji su ubijeni od strane fašista bugojanskog HVO-a koji su noseći fašističku zastavu činili strašne zločine Vrbanjom, Crničem i Vrpeći.

Očekujući pravdu, pozivamo ponovo Tužilaštvo BiH da napokon radi svoj posao i procesuiraju odgovorne za zločine u Vrbanji, Crniču i Vrpeći.

Da se ne zaboravi, Vrbanja, juli 1993.!

UPRAVNI ODBOR

 U.G. „Porodice stradalih Vrbanje 1993“ Bugojno

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o