Pobjednički tim „Hackathon“-a otputovao u posjetu IT kompanijama u vlasništvu KKR-a

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

U posjetu online kompanijama u Bernu i Cirihu u Švicarskoj, u vlasništvu globalnog investicijskog fonda KKR-a otputovao je pobjednički tim manifestacije „Hackathon“, Teufik Tutundžić, Dragana Pavlović, Amar Bašić, Almedina Tatarić i Majid Korić.

Hackathon “Zajedno postižemo više” – takmičenje mladih ljudi iz cijele zemlje u izradi  društveno odgovornih mobilnih aplikacija, kojeg je finansirala Ambasada SAD u BiH,  okupio je 11 multidisciplinarnih timova sastavljenih od 5 članova, koji su tokom tri dana radili na razvoju web i mobilnih aplikacija.  Tri prvoplasirana tima su dobila vrijedne nagrade od sponzora KKR/Telemach, Microsoft i Authority partners.

Prvoplasirana petočlana ekipa na „Hackathon“-u je pobijedila osmišljenom društveno-korisnom aplikacijom „CATCH THE BUS“  www.catchthebus.com, a partner projekta „Hackathon-a“ KKR omogućio je talentovanim IT studentima iz BiH edukativnu posjetu online kompanijama „AutoScout24“, „ImmoScout24“ i „Anibis“ u vlasništvu globalnog investicijskog fonda KKR.

-Odlazak mi predstavlja mogućnost sticanja korisnog iskustva koje će mi dati uvid u djelatnost moje struke u jednoj internacionalnoj renomiranoj kompaniji kao što je KKR. Upoznavanje strukture i funkcionisanja KKR-a, učestvovanje u planiranim aktivnostima, te obilazak Ciriha su stavke kojima se radujem. Također se nadam da ovo neće biti jednokratno iskustvo – kazao je Teufik Tutundžić, član pobjedničkog tima „Hackathon“-a kojem je kompanija Telemach uručila „iPhone6“ neposredno prije  odlaska na put.

Lucian Schönefelder, predstavnik KKR-a kaže da je impresioniran  IT talentima u BiH.

„Oduševili su nas IT talenti u BiH kao i ekipa koja će nas posjetiti. IT studenti iz BiH će imati priliku tokom svoje posjete svjetskoj investicijskoj kompaniji  unaprijediti svoja znanja, a kasnije i demonstrirati usvojene vještine u BiH. Imat će prije svega priliku pogledati kako funkcioniše IT sektor svjetskih stručnjaka koji rade na izgradnji napredne vrhunske kvalitete širokopojasne infrastrukture i tehnologije“ –  ističe Lucian Schönefelder, predstavnik KKR-a koji je inače za vrijeme boravka u Sarajevu na „Hackathon-u“ održao 40 – minutnu prezentaciju o poslovanju KKR, kao i ulaganjima u BiH.

Inače KKR-ova investicija u telekomunikacijski sektor u BiH – Telemach grupaciju je najveća američka investicija koja se ikada desila u BiH. KKR je osnovan 1976. i u proteklih 40 godina izrastao je u vodeću globalnu investicijsku kompaniju.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/