Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Bugojno formira spiskove nezaposlene djece iz ove kategorije

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Na području Federacije BIH posljednjih mjesec dana su pokrenute brojne ativnosti na rješavanju problema velikog broja nezaposlenih osoba iz kategorije djeca šehida i poginulih boraca. Predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Bugojno i SBK-a Džemka Đelilović ističe da je ovaj problem posebno izražen u SBK-u koji, pored Sarajevskog ,ima procentualno najveći broj nezaposlene djece iz ove kategorije.

Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Bugojno uputila je poziv djeci iz ove kategorije da se jave općinskom Birou za zapošljavanje zbog dobijanja uvjerenja da se nalaze na njihovoj evidenciji. Uvjerenja, uz člansku karticu ili potvrdu o svom statusu, trebaju dostaviti Organizaciji porodica šehida i poginulih boraca radi formiranja spiskova nezaposlene djece iz ove kategorije. Tim povodom smo razgovarali sa predsjednicom Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Bugojno i SBK-a Džemkom Đelilović koja ističe da su ovakve aktivnosti pokrenute u cijeloj federaciji,a sve je krenulo od zajedničkog sastanka na federalnom niovu. Naime, u Sarajevu je 6.decembra, na inicijativu Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata održan sastanak na kojem je dogovoreno da bude upućen poziv svim nivoima vlasti i institucijama da poštuju zakonsku legislativu o pravima boraca koja nalaže da prednost pri zapošljavanju imaju djeca šehida i poginulih branitelja.Pored federalnog ministra Salke Bukvarevića, na sastanku su bili kantonalni ministri i direktori uprava za pitanja boraca iz svih kantona, direktori agencija i institucija FBiH, Federalnog zavoda za zapošljavanje i predstavnici boračkih udruženja iz Federacije i kantona, medju kojima i predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca SBK-a i Bugojna, Džemka Đelilović. Razgovarano je o projektima i mogućnostima zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca te da je neophodno zajedničko djelovanje svih odgovornih instanci jer trenutno oko 5.900 djece poginulih boraca iz obiju komponenti, a od toga oko 2.000 njih s visokom stručnom spremom, čeka na biroima za zapošljavanje. Učesnici sastanka su pozdravili to što Federalni zavod za zapošljavanje, a što su njegovi predstavnici iznijeli ovom prilikom, planira izdvojiti 700.000 KM, koje treba udružiti s novcem iz kantona s ciljem stimulacije poslodavaca koji žele zaposliti djecu poginulih boraca.

Kako ističe predsjednica Organizacije porodica pehida I poginulih boraca Bugojna I SBK-a Džemka Đelilović, Vlada SBK-a je na svojoj posljednjoj sjednici, za projekat zapošljavanja djece iz ove kategorije, donijela odluku o izdvajanju 100.000 iz kantonalnog budžeta za projekat zapošljavanja djece iz ove kategorije. Na kraju je istakla da , osim formiranja konačnih spiskova nezaposlene djece poginulih boraca i šehida u Federaciji, aktivnosti na zapošljavanju ove kategorije će u narednom periodu obuhvatati i podatke koliko ih je u javnim ustanovama, preduzećima i sličnim organizacijama do danas zaposleno , a kako naglašava Džemka Đelilović , te brojke su izuzetno male.

Mersima Muminović / RTV Bugojno

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/