Općinsko vijeće odlučno krenulo u rješavanje problema u oblasti sporta u Općini Bugojno

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ http://shop.janj.ba/

Na redakcijski mail našeg portala je stiglo saopštenje Grupe građana “Za bolje Bugojno” koje prenosimo u cijelosti:

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, konačno je napravljen oštar zaokret u odnosu prema sportu u lokalnoj zajednici. Donesena je odluka koja će drastično promijeniti ukupno stanje u oblasti sporta, odnosno u funkcionisanju sporta i Sportskog saveza u Bugojnu.

Obzirom na činjenicu da je došlo do potpunog kolapsa u radu Sportskog saveza, odnosno potpune blokade daljnjeg funkcionisanja istog, vijeće je na posljednjoj sjednici donijelo jedino moguću odluku, da daljnje finansiranje ide direktno sportskim klubovima, bez ikakvih posrednika, prema postojećem pravilniku o raspodjeli sredstava u skladu sa potrebama i rezultatima u radu.

Na ovaj način se prije svega, ukupno finansijsko poslovanje u oblasti sporta dovodi u okvir propisa i zakona, što je ključni uslov razvoja u bilo kojoj oblasti a pogotovo u djelatnostima koje u dobroj mjeri zavise od podrške iz javnih budžetskih sredstava.

Smatramo da se direktnim finansiranjem onemogućava bilo kakva manipulacija finansijama, te obezbjeđuje uredno izmirenje obaveza, kako prema klubovima tako i klubova prema trećim licima, što ima za cilj konačnu deblokadu blokiranih računa, upravo kako je i propisano zakonom.

Općinsko vijeće se ovakvim stavom jasno odredilo da neće dozvoliti bilo kakvo izigravanje sudskih naloga ili fiktivne uplate radi izbjegavanja dospjelih obaveza po bilo kom osnovu.

Sasvim je jasno da nema govora, da će radi poštivanja zakona, odnosno na pomenuti način, doći u pitanje bilo koji sportski klub u gradu, a pogotovo naša NK Iskra, kako to tvrde neki kojima očigledno ne odgovara zakonito finansijsko poslovanje, pa otvoreno žale za dosadašnjim načinom rada Saveza, što je i dovelo do intervencije finansijske policije i vjerovatnog krivičnog gonjenja grupe odgovornih lica koja se dovode u vezu sa ukupnim aktuelnim dešavanjima u oblasti sporta.

Sport u našoj općini a posebno NK Iskra, može ojačati jedino ozbiljnim sportskim radom, sa ljudima koji su kompetentni i sposobni da korektnim i poštenim zalaganjem i poslovanjem u okviru zakona, pokrenu ovaj nekada ugledni kolektiv, i vrate mu raniji rejting uglednog sportskog kluba.

https://www.bugojno-danas.info/hidzama-alisa-profesionalne-usluge-hidzame-u-gornjem-vakufu/' http://bit.ly/2K82har'