Općinska izborna komisija Bugojno počela sa pripremama za izbore

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Općinska izborna komisija Bugojno počela je s pripremama za predstojeće izbore. Na lokalnim izborima očekuju nas i neke novine u odnosu na prethodne izbore.

U skladu s već pripremljenim planom Općinska izborna komisija počela se s aktivnostima u vezi s oktobarskim izborima.

-Prema tom planu prva aktivnost je izlaganje izvoda iz privremenih biračkih spiskova na redovnim biračkim mjestima. Birački spiskovi su izloženi od 4. juna do 4. jula, a svi birači mogu izvršiti uvid u biračke spiskove, provjeriti ima li nekih grešaka u podacima, izvršiti promjene podataka kod nadležnih organa. Raseljena lica se mogu obratiti u Centar za biračke spiskove u zgradi Općine Bugojno za odredjivanje svoje biračke opcije. Naredna aktivnost OIK-a je odredjivanje biračkih mjesta i objavljivanje putem medija. Imenovanje biračkih odbora treba biti završeno do 2. septembra, a do tada treba završiti i plan obuke biračkih odbora. Kada su u pitanju birački odbori, CIK BiH je za prošle izbore donijela veliki broj rješenja o kažnjavanju biračkih odbora zbog neregularnosti za vrijeme glasanja i prebrojavanja glasova. Ove godine radit će se na poboljšanju edukacije, posebno predsjednika koji su najodgovorniji u biračkim odborima – istakla je Sabiha Crnica, predsjednica OIK-a Bugojno.
Materijal za izbore, osjetljivi i neosjetljiv se distribuira po uobičajenoj proceduri, a novine se odnose na prebrojavanje glasova.

-Što se tiče izmjena Izbornog zakona one se odnose na ponovno brojanje. Ako se utvrde odredjene neregularnosti, ponovno brojanje organizuje OIK, a na osnovu zahtjev koji se upućuje i zaključka koji dostavlja Centralna izborna komisija. Pored toga, od ove godinu, Centralnoj izbornoj komisiji obavezni smo dostaviti rezultate s biračkih mjesta do 21:00 sat za načelnika, a za općinsko vijeće do 23:00 sata. Birači koji su vezani za dom uslijed bolesti, starosti, invaliditeta moći će glasati uz pomoć mobilnog tima, a od Centra za socijalni rad i drugih nadležnih organa tražit će da se dostave spiskovi takvih lica i to s pratećom medicinskom dokumentacijom, te pisanom izjavom lica da žele da glasaju u svom domu. Finansijskim planom OIK predvidjeno je da će biti potrebno 75 000 KM, a u Budžetu Općine Bugojno predvidjeno je 30 000 KM. Ta sredstva su nedovoljna, s obzirom na to da su samo birački odbori na prošlim izborima utrošili 33 000 KM. Po Izbornom zakonu, Općinsko vijeće i načelnik obavezni su u roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora obezbijediti sredstva za izbore. Imamo obećanja da ćemo imate materijalnu i tehničku pomoć Općine, svjesni smo teške situacije u cijelom okruženju i nadamo se da će sve proteći kako treba – istakla je Sabiha Crnica, predsjednica OIK-a Bugojno.

Predsjednica Općinske izborne komisije apelovala je na građane da provjere svoje dokumente jer će glasanje biti moguće jedino s važećim dokumentom.

rtvbugojno.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/