Najveće pospremanje organa uprave u FBiH: Počela smjena “vječitih“ sekretara i pomoćnika

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezadom_-2/
Očekuje se da će svi pravilnici, koji će biti usklađeni sa novim odredbama Zakona o državnoj službi FBiH, biti usvojeni na sjednicama Vlade u narednih petnaestak dana. Vlada će na svakoj narednoj sjednici usvajati blokove od po 10 usklađenih pravilnika.

Uskoro će početi izbor novih pomoćnika i sekretara u federalnim institucijama, umjesto „vječitih“ koji te funkcije obavljaju godinama. Vlada FBiH je na jučerašnjoj sjednici usvojila prvi blok izmjena pravilnika za 10 federalnih institucija, na osnovu čega će biti raspisani konkursi za pozicije rukovodećih državnih službenika.

Godinama na funkciji

Na taj način će početi do sada najveće „pospremanje“ u federalnim organima uprave, kojim će biti obuhvaćeni rukovodioci sektora, sekretari, pomoćnici ministara i slično, ukupno oko njih 250. Među njima je mnogo i onih koji su već dobili etiketu “vječitih“, s obzirom na vrijeme koje su proveli na sadašnjim funkcijama.

– Očekuje se da će svi pravilnici, koji će biti usklađeni sa novim odredbama Zakona o državnoj službi FBiH, biti usvojeni na sjednicama Vlade u narednih petnaestak dana.

Vlada će na svakoj narednoj sjednici usvajati blokove od po 10 usklađenih pravilnika. Institucije za koje budu usvojeni novi pravilnici odmah mogu raspisati konkurse za imenovanja na rukovodeća mjesta u državvnoj službi – pojasnila je za Faktor savjetnica federalnog premijera Amra Đendušić.

Od donošenja izmjena Zakona o državnoj službi prošlo je više od sedam mjeseci, a tek sada su prihvaćeni prvi izmijenjeni pravilnici.

Sistematizacija

– Radilo se o veoma zahtjevnom poslu i zato je procedura usklađivanja potrajala nešto duže. Svaki od pravilnika sadrži oko 500 stranica teksta. Bilo je potrebno, između ostalog, izvršiti novu sistematizaciju radnih mjesta, kao i opis svakog pojedinog radnog mjesta. Osim toga, sistematizacija se trebala provesti tako da se njome ne predviđa novo zapošljavanje službenika, nego čak, ako je to moguće, smanjenje tog broja – dodala je Đendušić.

Spisak institucija koje su dobile nove pravilnike

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom

Federalna uprava za inspekcijske poslove

Federalni zavod za agropedologiju

Federalni zavod za statistiku

Federalno ministarstvo kulture i sporta

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike

Gender centar FBiH

Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH

Ured Vlade FBiH za evropske integracije

Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću

(A. Šarenkapa/Faktor.ba) 

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/