Obilježen 9. septembar – Dan oslobođenja Bugojna (VIDEO)

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

U organizaciji Udruženja antifašista i boraca NOR-a Bugojno obilježen je 9. septembar- Dan oslobođenja Bugojna u Drugom svjetskom ratu. Obilaskom spomen obilježja odato je poštovanje svim poginulim borcima koji su položili svoje živote u odbranu Bugojna. Cvijeće je položeno na spomen obilježju ispred Gimnazije i biste narodnih heroja Mahmuta Bušatlije, Stipe Đereka i Vojina Paleksića kao i na Partizanskom groblju i Šehidskom mezarju.

73. godišnjica oslobođenja Bugojna na prigodan način obilježena je na području naše općine. Na važnost antifašištičkog djelovanja kao i o značaju spomenika iz proteklog ratnog perioda ukazao je predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Amir Kišija kazavši kako su 9. septembra 1944. jedinice 7. Krajiške brigade oslobodile naš grad od fašističkog okupatora nakon čega je uspostavljena narodna vlast. U posjeti Bugojnu bili su bivši predsjednik Predsjedništva SFRJ Raif Dizdarević kao i predsjednik SABNOR-a u BiH dr. Bakir Nakaš koji su svojim prisustvom doprinijeli samoj svečanosti obilježavanja historijskog datuma značajnog za naš grad.

Čestitku svim prisutnima u povodu 73. godišnjice oslobođenja Bugojna uputio je načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić kazavši kako je 9. septembar značajan datum na koji trebamo biti ponosni jer su tada narodi i narodnosti tadašnje Jugoslavije i BiH zajedno stali u odbranu zemlje.

Učesnici svečanosti su na prigodan način na spomen obilježju ispred Gimnazije i biste narodnih heroja Mahmuta Bušatlije,Stipe Đereka i Vojina Paleksića kao i na Partizanskom groblju i Šehidskom mezarju odali počast i položili cvijeće učesnicima NOR-a i svim patriotima, koji su poginuli u borbi za naš grad i BiH.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/