BUGOJNO: U Vučipolju svečano otvorena džamija (FOTO + VIDEO)

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Danas sa početkom u 12 sati svečano je otvorena još jedna džamija na području Općine Bugojno. Svi mještani Vučipolja će svoje vjerske dužnosti od danas moći obavljati u novizgrađenoj džamiji Salim sultan Ubeid Ez-Zahiri.

Otvorenju je prisustvovalo više hiljada vjernika, a prisutnima su se obratili Haris Mujić, predsjednik Medžlisa IZ Bugojno, Hasan Ajkunić, načelnik Općine Bugojno, Mahmud Jusuf Ali direktor Crvenog polumjeseca UAR, muftija travnički dr. Ahmed Adilović, potpredsjednica FBiH dr. Melika Mahmutbegović i Edhem ef Čamdžić.

Na početku svečanosti Ašere je proučio Mirnes ef. Šehić nakon čega su uslijedila obraćanja.

“18.02.2017. potpisan je ugovor između medžlisa muftijstva s jedne strane i Crvenog polumjeseca sa druge strane za izgradnju džamije koja nosi naziv džamija Salim sultan Ubeid Ez-Zahiri. Vrijednost je 250.000 KM. Projekat je realiziran do otvorenja. Projekat je radio Tarik Tvrtković dipl ing arhitekture iz Sarajeva, izvođač je firma Ahmetović iz Bugojna, nadzor Mehrudin Švago iz Donjeg Vakufa. Hvala svim ljudima koji su dali doprinos u realizaciji projekta, hvala Općini Bugojno, muftijstvu i svim drugima”, kazao je na početku manifestacije predsjednik medžlisa Islamske zajednice Bugojno, Haris Mujić.

“Mi muslimani smo miran narod, narod koji je ponosan na svoju historiju, na svoju vjeru i tradiciju. Nemojmo zaboraviti obilaziti naša mezarja, naša spomen obilježja naših šehida i ne zaboraviti obilaziti naše džamije i mejtefe. Dragi moji prijatelji, ako znamo ko smo, i vjerujemo u to što smo, onda možemo i kazati i svoju sreću i zadovoljstvo dijeliti sa drugim narodima. Ovo je ovdje naše mjesto Vučipolje, jedno od najnovijih mjesta koje ima najviše novoizgrađenih kuća. Ovdje je Bosna i Hercegovina u malom. Ovdje imamo ljude širom BiH koji su došli u naše Bugojno da žive. Zahvaljujući našem rijasetu, muftiluku, medžlisu i donatorima, izgradi se ova prelijepa džamija. Vjerujem akobogda da ćemo svi ulaziti u našu džamiju i na neki način obnašati ponašanje čovjeka koji ulazi u džamiju. Čuvajmo jedni drugi, družimo se jedni sa drugima”, izjavio je načelnik Hasan Ajkunić na otvorenju džamije u Vučipolju.

“U ime Allaha milostivog samilosnog, hvala i zahvala pripada uzvišenom Allahu dž.š. gospodaru svih svjetova, salavat i selam na njegovog poslanika Muhameda s.a.v.s. Drage i poštovane džematlije, mještani sela Vučipolje, svima vama želim dobrodošlicu na ovo naše današenje okupljanje. Mi kažemo da je danas za nas praznik, a svaki dan kod muslimana bi trebao biti praznik. Ovo je naš dan, dan kada otvaramo Allahovu dž.š. kuću. Molim uzvišenog Allaha dž.š. da ovu kuću Njegovu učini kućom u kojoj će se klanjati, sedžde činiti, učiti Kur'an i svaka druga vrsta ibadeta. Molimo Allaha dž.š. da nagradi sve one koji su dali bilo kakvo učešće u izgradnji ove Allahove kuće. Molimo Allaha dž.š. da ovu kuću učini punom klanjača i da je učini mjestom na kojem će se podučavati i učiti naša čista vjera Islam. Još jednom se zahvaljujem na vašem dolasku na ovu svečanost i molim Allaha dž.š. da nas u ovom skupu akobogda ponovo sakupi u svojim džennetima i firdeusima”, obratio se Mahmud Jusuf Ali direktor Crvenog polumjeseca UAE sa sjedištem u Sarajevu, u ime donatora Salim sultan Ubeida Ez-Zahirija iz UAE.

“Drago mi je da sam danas ovdje da prisustvujem ovom svečanom činu otvaranja još jedne Allahove dž.š. kuće, još jedne džamije, još jednog mjesta hajra, selameta, dobra, mira, još jednog mjesta gdje će se naša djeca, naša omladina a i mi kompletno učiti onome što je dobro, što je lijepo, mjesta s kojeg ćemo učiti kako biti dobar prema sebi, prema svojoj porodici, prema komšijama, prema sunarodnjacima, mjesta iz kojeg može izaći samo dobro, pozitivno i lijepo a nikako ono što je negativno i što ne valja”, poručio je između ostalog muftija travnički dr. Ahmed ef Adilović.

“Ja se želim danas obratiti kao Bugojanka a ne kao potpredsjednica FBIH, jer se osjećam kao dio ovoga tima, dio ovog naroda, dio ove sredine. Dragi prijatelji, džamije su izraz našeg identiteta, našeg simbola. Mi smo kao narod opstali i ostali, izgradili džamije, i evo otvaramo danas nove. Posjećujmo džamije, okrenimo se jedni drugima, postanimo skrušeni, vjerujmo u Allaha dž.š. koji nam je pomogao da mi ostanemo na ovim prostorima. Džamija u Vučipolju je znak, vratimo se na sedždu. Njegujmo jedinstvo i poštovanje jedni prema drugima jer bez toga mi kao narod ne možemo opstati. Naša budućnost je u našoj vjeri i našem uvažavanju”, istakla je između ostalog potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović.

“U džamiji trebamo razvijati i osmišljavati, gajiti i njegovati naše jedinstvo, bošnjačko zajedništvo, kada gradimo bošnjačko zajedništvo onda smo spremni pomoći našim susjedima, komšijama, drugih vjera, naroda i nacija. Ova džamija poziva na jedinstvo, na bošnjačko zajedništvo. Muslimani moraju biti zajedno kao braća. To nam Kur'an poručuje, zato nećemo drugoga mrziti i ne smijemo drugoga mrziti kao što su mrzili nas, kao što su nam rušili džamije i ubijali ljude pa danas imamo toliko šehida i šehidskih porodica, toliko invalida i naših boraca koji su čuvali ovu našu domovinu. Ko dolazi u džamiju taj neće stvarati haos i afere”, istakao je između ostalog Edhem ef Čamdžić.

Nakon obraćanja upriličena je dodjela zahvalnica i priznanja nakon čega je Edin ef. Kukić pročio Ašere, a potom je glavni imam Vehid ef. Arnaut pručio dovu nakon čega su predati ključevi i otvorena džamija.

Proučen je ezan te klanjan podne namaz.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/