Njemačka olakšala ulazak građana BiH koji žele raditi

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/pripremazimnice/

Zakonski uvjeti za pristup njemačkom tržištu rada za državljane Bosne i Hercegovine su ublaženi, a od početka ove godine zaposlenju u Njemačkoj se mogu nadati ne samo oni čija su zanimanja na listi deficitarnih nego i svi oni koji pronađu poslodavca spremnog da ih zaposli.

“Osnovna novina u ‘olakšanom pristupu’ jeste što sada šansu za apliciranje za dobivanje radne dozvole imaju i one osobe čija se zanimanja ne nalaze na listi deficitarnih zanimanja u SR Njemačkoj. Dosad to nije bilo moguće, iako i sada postoje ‘ograde’ pa će tako takvi radnici iz BiH moći dobiti radnu dozvolu samo ukoliko već nema kandidata s istim kvalifikacijama, a da su državljani EU ili država s neograničenim pristupom tržištu rada EU (Island, Norveška, Švicarska…)”, izjavio je za Fenu stručni saradnik za odnose s javnošću, informiranje i izdavaštvo Agencije za rad i zapošljavanje BiH Boris Pupić.

Napomenuo je da će radnicima i sada trebati ponuda poslodavca za zaposlenje.

“Također, novina je što sada radnici mogu aplicirati za boravak u Njemačkoj u trajanju od šest mjeseci, u svrhu traženja posla, pod uvjetom da se nalaze na listi ključnih zanimanja, a da nemaju poslodavca”, naveo je Pupić.

Uvjet za to je da imaju finansijske mogućnosti za boravak u Njemačkoj u tom periodu.

Pupić je naveo da je više informacija o dozvoli za boravak, uvjetima i procesima za državljane BiH sadržano u brošuri pod naslovom „Život i rad u Njemačkoj“, koju su izradile njihove kolege iz te države, a koja je dostupna OVDJE.

Što se tiče broja posredovanja za Njemačku, naveo je Pupić, tokom 2015. godine 870 osoba je otišlo na rad u ovu državu putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Svi su otišli da rade kao njegovatelji, a drugog posredovanja u Njemačku nisu imali.

“Trenutno su u Njemačkoj najtraženija zanimanja vezana za medicinsku struku (od doktora medicine, specijalizanata, medicinskih sestara do njegovatelja), za IT sektor i programiranje – inženjeri elektrotehnike, mehatroničari, kao i zanimanja vezana za građevinarstvo, usluge prijevoza, transporta i slično”, kazao je je Pupić.

Radiosarajevo.ba

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o