ROSTOVO: Milionska ulaganja rasporedit će se na 47 općina u FBiH i RS

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD) i OPEC-ov Fond za međunarodni razvoj (OFID) zaključili su s Bosnom i Hercegovinom kreditni sporazum u svrhu implementacije Projekta razvoja ruralnog poslovanja.

Ovaj projekt je odnedavno proglašen efektivnim te su se stekli svi neophodni uvjeti za njegovu primjenu u odabranim općinama.

Tri godine

Jučer je na Rostovu upriličena prezentacija za općine Kupres, Jajce, Dobretići i Gornji Vakuf-Uskoplje.

– Uz IFAD-ov kredit od 12,2 miliona dolara i sredstva OPEC-a i Vlade Federacije, ukupno za ovaj projekt bit će osigurana 33 miliona maraka i realizirat će se u naredne tri godine na području 27 općina u Federaciji BiH i dodatno u 20 općina RS. Sam naziv projekta govori da je namijenjen za razvoj ruralnih područja, a prvenstveno siromašnim farmerima s malim ili ograničenim posjedima i malim prihodima. Znači za seosko stanovništvo koje ima namjeru da se bavi proizvodnjom jagodičastog voća ili povrća – kazao je Halil Omanović, direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata u Federaciji BiH.

Jučerašnjoj prezentaciji prisustvovali su predstavnici općina koje učestvuju u projektu, ali i predstavnici poljoprivrednih udruženja, asocijacija te dobavljača i otkupljivača.

– Bavim se već desetak godina pčelarstvom. Nije to neka velika proizvodnja. Imam pedesetak zajednica s namjerom proširenja. Poticaji od Kantona su mali, ali redovni, a od Federacije su problematični. Rigorozni su uvjeti, tako da je od 300 pčelara, jedan dobio poticaje. Ovo je izuzetna prilika da se ljudi kroz ovakav projekt povežu i da finansiraju svoj uzgoj pčela – rekao nam je Mario Bagarić, pčelar iz Kupresa.

Enes Kurbegović, direktor i vlasnik mljekare „Agrocentar“ iz Gornjeg Vakufa koja je na tržištu već 15 godina, vrši otkup i preradu mlijeka. Ima kapacitet od 10 tona mlijeka dnevno, a mlijeko otkupljuje od proizvođača iz Gornjovarbaske regije.

Kreditne linije

– Imali smo iskustva i bili smo korisnici IFAD-ovih sredstava, i tako smo proširili kapacitet i instalirali nove kapacitete. Ja imam običaj reći da se ništa bolje ovim prostorima nije moglo desiti kao što je IFAD-ov program – istaknuo je Kurbegović.

Realizacija Projekta razvoja ruralnog poslovanja počinje u martu i trajat će naredne tri godine.

Spas za poljoprivrednikeperica-romic

Perica Romić, načelnik općine Kupres,
naglasio je da su ovakvi projekti spas za poljoprivredne proizvođače.

Romić: Dobra priča

– S obzirom na to da je Kupres stočarski kraj, mi sve svoje snage usmjeravamo na stočarstvo, ali i ova priča o jagodičastom voću može uspjeti na Kupresu, ali manje nego stočarstvo. Priča koju je IFAD radio proteklih 15 godina u BiH je dobra – rekao je Romić.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/