Nepoznati vandali napali kuću kupreškog povratnika Safeta Pilića

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

U noći između petka i subote, za sada nepoznati počinitelji, napali su kuću kupreškog povratnika Safeta Pilića, u kojoj je u prizemnom dijelu i sjedište SDD “Merhamet” u BiH, BZK Preporod Kupres i KV Stranke za BiH, na čijem je čelu navedeni Pilić.

Napadu na Pilićevu kuću prethodila je zloupotreba Facebooka od strane izvjesnog Dragana Pavlovića koji je na svojoj stranici postavio fotografiju s Pilićevog profila te uz nju napisao „Krepo ratni zločinac“, što se odnosi na osuđenog Slobodana Praljka koji se otrovao u pritvoru u Hagu, a što je, prema Pilićevom mišljenju trebalo razbuktati nacionalističke strasti protiv njega kao predvodnika povratka Bošnjaka u Kupres.

– Razvalili su dio ograde oko kuće, uništili tablu s natpisima institucija koje su u njoj, kamenom od oko kilogram gađali fasadu… Sve sam primijetio jutros kada sam nakon loženja u kotlovnici otišao do ureda da ostavim neke papire. Kamen kojim su gađali kuću je nakon snimanja policija odnijela, a izašla je na lice mjesta odmah po dojavi, te napravila uviđaj- kazao je Pilić za “Avaz”, dodajući da je slučaj prijavio i RAK-u vezano za zloupotrebu profila.

Pilić kaže da očekuje da prema ovom slučaju i kantonalno tužilaštvo poduzme ono što je u njegovoj nadležnosti.

Pilić podsjeća da je kao čelnik “Merhameta” u izbjeglištvu za vrijeme rata jednako potrepštinama snabdijevao i kupreške izbjegle Hrvate od Trogira do Makarske, kao i Bošnjake, te da i cijeli poslijeratni period kupreški “Merhamet” kada ima sredstava ista dijeli i komšijama druge vjere, pa se pita da možda nekima baš zbog toga i ne smeta.

avaz.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/