Čeka nas najhladniji decembar u posljednjih sedam godina

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Najhladniji decembar u Evropi u posljednjih sedam godina neće vjerovatno poremetiti prosjek prema kojem je 2017. jedna od najtoplijih godina.

Prva polovina ovog mjeseca će biti neobično hladna prije nego što se zagrije do normalnih temperatura. Decembar će vjerovatno biti najhladniji od 2010. godine, a za sve je kriv ledeni talas koji stiže sa Islanda i sjevera Rusije, kog će arktički vjetrovi raširiti po cijelom kontinentu, rekao je Tajler Ros (Tyler Ross), meteorolog.

Evropa će se možda suočiti sa ekstremnim, opasnim hladnoćama ove zime, a decembar djeluje najkritičnije. Srećom, opremljenost gasom i strujom je solidna na Starom kontinentu.

Hladan početak decembra je već primjetan. U Njemačkoj su temperature već pale ispod prosjeka za ovo doba godine. Temperatura u Češkoj će u narednim danima biti niža od nule.

Najhladnije će u prvoj polovini decembra biti u Norveškoj i jugozapadu Evrope.

Ipak, uprkos hladnom decembru, ova godina je na putu da postane jedna od najtoplijih od kada se bilježe podaci, rekla je Rebeka Fuler (Rebecca Fuller), meteorolog.

Kad je u pitanju BiH, ovo je vremenska prognoza za naredna četiri dana:

U nedjelju 03.12.2017., oblačno vrijeme sa kišom u Hercegovini i snijegom u Bosni. Tokom poslijepodneva ili u večernjim satima padavine postepeno slabe i prestaju. Vjetar slab sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnje temperature od -5 do 1, na jugu od 2 do 6, a dnevne od -3 do 3, na jugu od 3 do 8 °C.

U ponedjeljak 04.12.2017., u centralnim i istočnim područjima oblačno. U ostatku zemlje sunčano, uz postepeno naoblačenje poslije podne. U ranim jutarnjim satima u Bosni je moguće provijavanje slabog snijega. Jutarnje temperature od -8 do -2, na planinama do -12, na jugu od -1 do 4, a dnevne od -1 do 5, na jugu od 3 do 8 °C.

U utorak 04.12.2017., u Hercegovini i na jugozapadu Bosne sunčano. U ostalim područjima naše zemlje pretežno oblačno vrijeme. U centralnim i istočnim područjima povremeno sa slabim snijegom. Jutarnje temperature od -6 do 0, na planinama do -11, na jugu od 1 do 5, a dnevne od 0 do 6, na jugu od 3 do 8 °C.

U srijedu 04.12.2017., jutro u centralnim i istočnim područjima Bosne pretežno oblačno, uz postepeno razvedravanje. U ostatku zemlje sunčano. Jutarnje temperature od -6 do 0, na planinama do -10, na jugu od 1 do 5, a dnevne od 2 do 8, na jugu do 11 °C.

avaz.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/