Naučnici otkrili zašto je Coca-Colu bolje piti iz staklene boce!

https://www.bugojno-danas.info/

Recept za Coca Colu isti je bez obzira nalazila se u limenci ili staklenoj boci. Zašto onda ima puno bolji okus ako ju pijemo iz boce?

Biokemičarka Sara Risch tvrdi kako je razlog tome reakcija tekućine na polimere u pakiranju.
Polimeri su velike molekule koje se sastoje od niza manjih molekula, te koje dodaju određena svojstva materijalima u kojima se koriste. U slučaju aluminijskih limenki, polimeri kojima je obložena unutarašnjost mogu apsorbirati neke od topljivih tvari iz pića.

“Iako tvrtke koje se bave pakiranjem i proizvodnjom hrane rade na spriječavanju interakcija, one se ipak mogu dogoditi”, objašnjava Risch, prenosi net.hr.

U međuvremenu, polimer acetaldehid, koji se koristi u plastičnim bocama, može se prebaciti u Coca Colu koja se nalazi unutar boce, te na taj način suptilno promijeniti njen okus.

A čak iako agencije za standarde hrane reguliraju kontakt između hrane i njene ambalaže, sitne količine se ipak uspiju provući.

Risch kaže kako je staklo najinertniji materijal koji se koristi za pakiranje te stoga osigurava i neizmjenjen okus.

Jasno, bez obzira kakvu ambalažu Coca Cole preferirate, zdravstveni rizici povezani s prekomjernom konzumacijom tog pića ostaju isti.

vecernji.ba

https://www.bugojno-danas.info/ https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://mfbanka.com/stednja/ https://www.bingotuzla.ba/vikend-akcija/