Nastavak Projekta „Stop vršnjačkom nasilju u školi“ i edukacije nastavnika

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Od mjeseca septembra 2016. godine u 4 nove osnovne škole općine Donji Vakuf i Gornji Vakuf Uskoplje krenulo se sa realizacijom projekta „Stop vršnjačkom nasilju u školi-općina Bugojno i Travnik“ kojeg implementira Udruženje “Leptir” Bugojno i aktiv pedagoga škola uključenih u projekat, a podržava IN fondacija iz Banjaluke i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK/KSB.

Projekat ima za cilj smanjiti pojavu vršnjačkog nasilja u školama kroz razvoj sistema prevencije, zaštite i intervencije od vršnjačkog nasilja, u saradnji sa članovima i profesionalcima lokalnih zajednica, kao i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona. Od septembra 2016. godine u realizaciju projekta uključene su četiri nove osnovne škole (OŠ “Hasan Kjafija Prušćak” Prusac, OŠ ”Pajić Polje” općina Gornji Vakuf-Uskoplje; “Treća osnovna škola Oborci i Četvrta osnovna škola Torlakovac, općina Donji Vakuf.

U okviru projekta u mjesecu oktobru 2016. godine izvršena je edukacija nastavnika iI predstavnika CSR i PS.

Cilj seminara je ojačati postojeće i razviti dodatne socijalne i emocionalne kompetencije nastavnog osoblja i stručnih saradnika u prevenciji i intervenciji nasilja među vršnacima.

Tokom edukacije prisutni su upoznati sa: etiologijom vršnjačkog nasilja, značaju stvaranja pozitivne klime u razredu, rezultatima istraživanja vršnjačkog nasilja u svijetu, zemljama okruženja, BiH i Srednjobosanskom kantonu, te mehanizmima zaštite, prevencije i intervencije vršnjačkog nasilja.

Edukatori na ovim treninzima bili su pedagozi, pedagozi-psiholozi: Džanan Šejla, Beganović Saudin, Jasna Eminović i Snježana Petraš.

Preko 65 nastavnika, te predstavnika CSR i PS su prošli ovu edukaciju.

U prilogu e-mail saljemo fotografije.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/