BUGOJNO! Ribari: “Ako se ovako nastavi za dvije godine će biti ekološka katastrofa”

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Ribolovci Bugojna su očistili korito rijeke Vrbas i ušće Mlave, da bi riba mogla neometano ući u pritoku i izvršiti mrijest.

Odmah ujutro ribolovci su zapazili novo zagađenje, policajci su izvršili uviđaj u MZ Mlava Vučipolje te se ovim putem apeluje na angažovanju eko policajca.

Ribolovci su konstantno u borbi protiv zagađenja voda i prirode te ovim putem pozivaju gradske vlasti da angažuju eko policajca, na raspolaganje stavljaju svojih 150 članova iz svih MZ općine Bugojno, ovo ovako ne može“, ističu iz udruženja ribara Bugojno.

Inspekcija redovno dolazi u kontrolu i prikuplja podatke o radu udruženja po pitanju rada unaprijeđenja ribarstva. Ribočuvar pored svih svojih obaveza nije mogao da se izbori sa ogromnim kapacitetima kako deponovanog otpada tako i tečnih otpadnih materija, pa se angažovalo još deset legitimnih kontrolora.

Ovim putem SRD Bugojno apeluje kompletnoj javnosti i vlastima da angažuju eko policajca te stavljaju svoja materijalna i finansijska sredstva za sufinansiranje zakonom registrovanog eko policajca.

SRD Bugojno nije u mogućnosti samo isfinansirati kompletan angažman i troškove eko policajca ali je spremno plaćati i učestvovati u finansitanju 50%.

U razgovoru sa predstavnicima udruženja po pitanju zaštite okoline, blago su se nasmiješili i odgovorili “toliko je ekoloških problema da bi ribolovci mogli svaki dan pozivati patrole koje bi svaki dan imale posla da nijedan policajac ne bi mogao obavljati redovne poslove

Ribarska ekološka prognoza, ako se ovako nastavi, za dvije godine će biti ekološka katastrofa. Rijeke su postale gradske i mjesne deponije.

Ribolovci su do sada probleme rješavali preko zakona o slatkovodnom ribarstvu FBiH ali to nije bilo dovoljno a ubuduće sve problematike će rješavati preko zakona o vodama FBIH i BiH. Angažovat će ovlašteno lice svojih redova kao lice ovlašteno kod sliva rijeke Save za rješavanje svakih promjena u vodama ribolovnog područja zona dva općina Bugojno.

viber-image

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/