Na privatnim fakultetima u RS-u ukida se medicina, pravo i pedagogija

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Sjednica Narodne skupštine RS (NSRS) nastavljena je danas u Banjoj Luci razmatranjem Prijedloga strategije razvoja obrazovanja za period 2016. do 2021. godine.

Novina u odnosu na nacrt tog dokumenta jeste da se na privatnim visokoškolskim ustanovama u RS-u ne mogu organizovati studijski programi za medicinska, pravna i pedagoška zanimanja.

Ta odredba izazvala je burne reakcije iz privatnih fakulteta u RS-u.

Planirano je i uvođenje obaveznog periodičnog vršenja nadzora nad studijskim programima koji se realizuju na visokoškolskim ustanovama.

U oblasti predškolskog obrazovanja cilj je povećanje obuhvata djece od tri do šest godina predškolskim vaspitanjem, u osnovnom obrazovanju akcent je na unapređivanju uvjeta rada škole i modernizaciji procesa nastave, kao i na jačanju vaspitne uloge škole.

Predloženo je i da se u oblasti srednjeg obrazovanja i vaspitanja razvije standard zanimanja zasnovanih na kompetencijama i ishodima učenja, te uspostavljanje kvalifikacionog okvira za srednje stručno obrazovanje, kao i povezivanje stručnog obrazovanja i tržišta rada.

Poslanici su sinoć završili raspravu o Prijedlogu programa rada entitetskog parlamenta, kojim je predviđeno razmatranje 98 zakona i 76 tačaka u tematskom dijelu.

fokus.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/